Procurorii lui Kovesi, percheziţii în dosarul finanţării de 54 de milioane de euro pentru modernizarea aeroportului din Sibiu
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/aeroport-sibiu-SBZ.jpg)
Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, coordonează marţi o serie de 24 de percheziţii în Bucureşti, precum şi în judeţele Braşov şi Sibiu, în cadrul unei investigaţii privind un proiect finanţat din fonduri europene pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu.
Kovesi şi EPPO, acţiune în România
Ancheta vizează suspiciuni de fraudă legate de utilizarea a 54,5 milioane de euro, adică 85% din costul total al proiectului, bani proveniţi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, gestionat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), potrivit news.ro.
Percheziţiile se desfăşoară atât la sediile a şase companii implicate, cât şi la locuinţele unor persoane suspectate în acest dosar. De asemenea, anchetatorii au vizat şi sediul Aeroportului Internaţional Sibiu, precum şi Consiliul Judeţean Sibiu, instituţia responsabilă de coordonarea proiectului de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii aeroportuare.
Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Parchetul European, ancheta se concentrează asupra unor posibile nereguli în procedura de achiziţie publică şi asupra unui posibil conflict de interese. În mod concret, studiul de fezabilitate elaborat pentru acest proiect ar fi inclus condiţii tehnice foarte specifice, care ar fi restrâns accesul altor operatori economici la depunerea ofertelor. Această situaţie a condus la atribuirea contractului către un singur ofertant, despre care se suspectează că ar fi oferit declaraţii inexacte privind capacitatea sa de a îndeplini cerinţele proiectului.
Investigaţia este în desfăşurare, iar autorităţile încearcă să stabilească dacă aceste presupuse nereguli au implicat săvârşirea unor infracţiuni. În cadrul operaţiunii, sunt implicaţi zeci de poliţişti din mai multe structuri, printre care Structura de Sprijin EPPO din România – Biroul Cluj-Napoca, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice din judeţele Alba şi Braşov, precum şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Jandarmeria Română.