Un preot robot vrea să reaprindă interesul pentru budism. Se întâmplă într-un templu vechi de 400 de ani
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/preot-androit1.jpg)
Templul Kodaiji din Kyoto, un sanctuar vechi de peste 400 de ani, a atras atenția lumii întregi în 2019 prin introducerea unui preot robot numit Kannon, inspirat de zeița budistă a milei.
Preotul robot, dezvoltat în colaborare cu renumitul profesor de robotică Hiroshi Ishiguro de la Universitatea din Osaka, își propune să reaprindă interesul pentru budism într-o Japonie în care influența religiei asupra vieții cotidiene este în declin.
Declinul budismului în Japonia modernă
Conform unui studiu realizat de Japan Times în 2018, doar 34% dintre japonezi se identifică drept budiști, iar participarea la ritualuri religioase este în scădere, în special în rândul generațiilor tinere. În aceste condiții, templul Kodaiji a căutat o soluție modernă pentru a face budismul mai accesibil și atrăgător.
Preotul robot a fost numit după zeița milei în budism
„Sperăm că acest robot va putea vorbi generației tinere într-un mod în care preoții tradiționali nu pot. Kannon, numit după Avalokiteshvara (zeița milei în budism), a fost conceput pentru a combina învățăturile budiste cu tehnologia de ultimă oră, adresându-se unei societăți fascinate de inteligența artificială (AI) și robotică”, a declarat în 2019 pentru CNN, preotul responsabil de proiect, Tensho Goto.
Cum arată preotul robot
Preotul robot, lansat oficial în februarie 2019, este o creație tehnologică impresionantă, pentru dezvoltarea căruia au fost puși la bătaie 1 milion de dolari. Proiectul a fost o colaborare între templul Kodaiji și laboratorul de robotică al profesorului Hiroshi Ishiguro, cunoscut pentru dezvoltarea de roboți umanoizi, cum ar fi Geminoid F.
Robotul este de mărimea unui robot, are mâini, față și umeri acoperiți cu silicon și imită pielea umană. Robotul are un aspect de cyborg, iar componentele mecanice interne, inclusiv firele și luminile sunt vizibile. Preotul robot își poate mișca trunchiul, brațele și capul, iar mâinile sale se împreunează în gesturi de rugăciune.
Preotul robot recită pasaje în japoneză, cu traduceri în engleză și chineză
Robotul preot are instalată în ochiul drept o cameră video care-i permite să „vadă” audiența. Vocea sa blândă rostește predici în japoneză, din Sutra Inimii, un text budist fundamental, care sunt traduse în engleză și chineză care sunt proiectate pe un ecran pentru turiștii străini.
În acest moment, Kannon nu e programat să răspundă turiștilor la întrebări complicate. Preoții templului își doresc însă ca viitoarele progrese în inteligență artificială să permită preotului robot să ofere răspunsuri personalizate, poate chiar „înțelepciune fără limite”. Sunt și critici care au comparat preotul robot cu „monstrul lui Frankenstein”.