Ce măsuri pregăteşte Guvernul pentru a evita retrogradarea la „junk”: taxe mai mari, creşterea TVA, cheltuieli tăiate şi investiţii amânate
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/TVA.jpg)
Guvernul pregăteşte un pachet amplu de măsuri fiscale care include majorarea TVA, introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei, creşterea accizelor şi îngheţarea salariilor bugetarilor, pentru a evita scăderea ratingului de ţară.
Guvernul Ilie Bolojan lucrează la cel mai amplu pachet de corecţii bugetare de la criza din 2010 încoace. Potrivit surselor din coaliţie citate de Antena 3 CNN, proiectul, supranumit deja „ordonanţa Trenuleţ”, ar urma să fie aprobat cel târziu pe 7 iulie, dată-limită cerută de Comisia Europeană şi agenţiile de rating pentru a evita retrogradarea României la categoria „junk”. Vicepremierul Dragoş Anastasiu avertizează că „dacă nu livrăm actul normativ, riscăm scenariul Grecia 2010”.
Creşte TVA
Prima linie de măsuri vizează veniturile fiscale. În varianta avansată luni în coaliţie, TVA-ul se reorganizează în două niveluri:
11 % – cota redusă pentru alimente, medicamente, apă potabilă şi de irigaţii, cărţi, ziare, proteze, lemn de foc, energie termică;
21 % – cota standard, aplicabilă tuturor celorlalte bunuri şi servicii (faţă de 19 % în prezent).
Executivul nu a exclus însă scenariul menţinerii structurii 9/19 % dacă Bruxelles-ul acceptă compensarea în altă parte, dar liderii coaliţiei admit că presiunea europeană merge spre 21 %. „Comisia şi agenţiile de rating vor să vadă efort bugetar real”, explică un negociator liberal.
În paralel, guvernul pregăteşte o creştere „generică” de 10 % la accizele pentru carburanţi, alcool, tutun şi băuturi zaharoase, de la 1 august. Impactul estimat: 5 miliarde de lei în 2026, cu efect direct în preţul la pompă şi pe raft.
Pentru dividende, cota ar urma să urce la 16 % din 2026 (de la 10 %), iar băncile vor plăti un impozit pe profitul excesiv încă din trimestrul IV 2025. La capitolul proprietăţi, Ministerul Finanţelor lucrează la un algoritm bazat pe valoarea de piaţă, dublând practic impozitul local pentru multe imobile.
Contribuţia de sănătate la pensii
Cea mai sensibilă decizie este introducerea CASS de 10 % pentru pensiile care depăşesc 3.000 lei, aplicată doar diferenţei peste acest prag. Faţă de anunţul iniţial (4.000 lei), coborârea limitei aduce încă 4,1 miliarde lei la buget în 2026.
Pe partea de economii, Executivul vrea îngheţarea tuturor salariilor bugetare şi a beneficiilor sociale în 2026, măsură cu efect de 17,9 miliarde lei. Sporurile au fost deja plafonate la 300 lei brut, generând proteste în sănătate, educaţie şi administraţie. Mai mult, investiţiile neesenţiale – stadioane, pârtii – vor fi reprogramate, de unde se estimează 10 miliarde lei economisiţi.
„Ca să nu ajungem în junk trebuie să strângem 30 miliarde lei. Zece miliarde vin din prioritizarea investiţiilor, zece din ajustări de taxe, zece din reducerea cheltuielilor curente”, a explicat Anastasiu la Digi24.
Calendar strâns şi risc politic
Proiectul este negociat contracronometru: miercuri ar urma decizia politică finală, iar forma juridică, ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii, trebuie publicată înainte de 7 iulie.
„Suntem cu spatele la zid”, recunoaşte vicepremierul, menţionând că orice amânare trimite adoptarea în septembrie, exact când agenţiile de rating îşi revizuiesc rapoartele.
Preşedintele Nicuşor Dan i-a cerut premierului să evite majorarea TVA înainte de octombrie, dar surse liberale spun că „ultimul cuvânt îl are Comisia”. Social-democraţii insistă ca scumpirile la alimente să fie cât mai mici, de unde cota redusă de 11 %, însă acceptă taxarea pensiilor mari.
Impactul asupra populaţiei:
Preţuri mai mari la energie termică, apă, cărţi şi lemne, imediat după 1 august;
Carburanţi mai scumpi cu \~0,20 lei/litru;
Pensionarii cu venituri peste 3.000 lei pierd 10 % din suma care depăşeşte plafonul;
Impozitele locale ar putea creşte în 2026 odată cu reforma valorii de piaţă;
Salariaţii bugetari şi beneficiarii de pensii speciale/indemnizaţii rămân fără indexări un an întreg;
Rovinieta anuală aproape se dublează (28 → 50 euro), iar co-asiguraţii fără venituri vor plăti CASS.
Executivul promite că setul de măsuri va fi însoţit de compensaţii ţintite pentru categoriile vulnerabile şi de un calendar de reducere treptată a deficitului către 3 % din PIB până în 2028.