Legătura directă dintre alimente și coșmaruri. De ce apar visele urâte

Publicat: 03 iul. 2025, 21:16, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Legătura directă dintre alimente și coșmaruri. De ce apar visele urâte

Oamenii de știință din Canada susțin că există o legătură importată dintre visele urâte și intoleranța la lactoză, posibil din cauza simptomelor digestive pe care aceste alimente le provoacă.

Ce produse au incriminat participanții la studiu  ca fiind perturbatoare ale somnului

Timp de patru luni, cercetători din domeniul psihologiei au adresat întrebări unui număr de 1.082 de studenţi de la Universitatea MacEwan din oraşul canadian Edmonton în legătură cu obiceiurile lor alimentare și cât de bine dorm noaptea.

Aproximativ  40% din participanţi au considerat că alimentaţia lor avea un anumit efect asupra calităţii somnului, 24,7% dintre aceştia punctând că efectul a fost negativ. A existat și un procent 5,5% dintre ei care au specificat că alimentaţia le-a influenţat visele.

Dulciurile afectează calitatea somnului

Participanții la studiu au indicat dulciurile şi produsele lactate ca fiind alimentele care afectează cel mai mult calitatea somnului şi visele lor, făcându-le să devină „bizare” sau „perturbatoare”, adevărate coșmaruri.

Pe de altă parte, fructele, legumele și ceaiurile au fost cel mai adesea identificate ca fiind alimente care contribuie la o noapte cu un somn mai bun. Cercetătorii au comparat aceste declaraţii cu cele despre intoleranţele lor alimentare și au găsit o legătură puternică între coşmaruri şi intoleranţa la lactoză.

Semnalele subtile

Potrivit informațiilor oferite de Tore Nielsen, specialist în neurofiziologie şi neurocogniţie a viselor şi coşmarurilor la Universitatea din Montreal şi autorul principal al studiului sunt și persoane care, deși suferă de intoleranță la lactoză, „consumă totuși produse lactate”.

Acest lucru se întâmplă întrucât afecțiunea variază ca intensitate în funcţie de cantitatea de lactază (enzimă care digeră lactoza) produsă de fiecare persoană în intestinul subţire.

Anumite vise „detectează tulburările corporale inconştiente”

„Când dorm, aceste persoane pot aşadar resimţi, în mod conştient sau nu, semnale somatice şi organice subtile, asociate unor simptome gastrointestinale (balonări, crampe, etc.) după consumul de produse lactate”, susține omul de știință.

Studii recente au adus însă dovezi că anumite vise „detectează tulburările corporale inconştiente, care nu se manifestă decât mult mai târziu sub forma unor simptome vizibile”, a subliniat cercetătorul canadian.

„Ştim că emoţiile negative trăite în starea de veghe se pot prelungi în timpul viselor. Probabil se întâmplă la fel cu cele care apar din cauza unor tulburări digestive survenite în timpul somnului. Astfel, visarea unui incendiu poate precede un acces de febră”, a explicat profesorul Nielsen.

E nevoie de studii mai amănunțite

Studiul nu a reuşit însă să stabilească o legătură între intoleranţa la gluten şi coşmaruri, probabil din cauza prevalenţei scăzute a acestui tip de intoleranţă în eşantionul studiat. Sau pentru că intoleranţa la gluten „produce efecte fiziologice sau emoţionale diferite”.

„Trebuie să efectuăm alte studii pe un număr mai mare de persoane cu vârste diferite, provenite din medii variate şi care au obiceiuri alimentare diferite, pentru a vedea dacă aceste rezultate pot fi generalizate”, a explicat profesorul Nielsen, care se gândeşte deja alături de colegii lui la o serie de viitoare cercetări.

Experimentul ideal

Un „experiment ideal” ar consta în repartizarea aleatorie a participanţilor care au sau nu au intoleranţă la lactoză în grupuri diferite care consumă alimente specifice înainte de a dormi, apoi de a culege şi a analiza informaţiile despre visele lor.

Un grup ar putea consuma produse lactate clasice înainte de a merge la culcare, în timp ce un alt grup ar consuma produse lactate fără lactoză, „pentru a se stabili dacă efectele laptelui sunt limitate la cei cu această afecţiune”, a detaliat coordonatorul studiului.