Parcursul politic al lui Mihail Neamțu: De la PNL și PMP, la AUR
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/ID256317_INQUAM_Photos_George_Calin.jpg)
Mihail Neamțu explică, la Dialogurile Puterii, de ce a ales să intre în AUR. După ani de implicare în diferite proiecte politice, Neamțu vorbește deschis despre parcursul său politic și despre motivele care au stat la baza deciziei de a se alătura formațiunii conduse de George Simion.
De la PNL la PMP – traseul politic fragmentat al lui Mihail Neamțu
Mihail Neamțu a rememorat încercările anterioare de a construi platforme politice conservatoare în România. În 2017, a fost invitat de Ludovic Orban să pună bazele unei platforme conservatoare în cadrul PNL. Totuși, după intervenția președintelui Klaus Iohannis, proiectul a fost abandonat, iar conservatorii au fost treptat marginalizați din partid.
Ulterior, Traian Băsescu i-a propus să sprijine Partidul Mișcarea Populară (PMP), o inițiativă creștin-democrată care, însă, nu a reușit să se impună pe scena politică. „PMP-ul s-a făcut praf și s-a aliat cu USR-ul. M-am găsit, din nou, în poziția unui singuratic”, afirmă Neamțu.
Despre AUR: libertate de conștiință și respect pentru valori
Decizia de a intra în AUR a venit, spune el, în urma unei invitații. Ce l-a convins să accepte? Faptul că, spre deosebire de alte formațiuni, aici nu i s-a cerut niciodată să-și abandoneze convingerile.
„Nimeni nu mi-a spus să nu mai vorbesc despre importanța bisericii, despre familie, despre inocența copiilor. Niciodată nu mi s-a interzis să-mi exprim valorile”, susține Neamțu.
El respinge categoric ideea că AUR ar fi un partid ostil elitelor sau educației. Dimpotrivă, afirmă că partidul reunește atât intelectuali, cât și oameni simpli, de rând – o combinație esențială pentru orice mișcare politică autentică.
„Cosmin Corendea, de exemplu, are doctorat la New York. În perioada interbelică, venea în Parlament în straie țărănești Ion Mihalache, un țăran cu studii la Viena și Budapesta. Alături de Iuliu Maniu, au construit un partid. Avem nevoie și de elite, dar și de oameni simpli, aproape de pământ”, spune Neamțu.
Între centru și teritoriu
Un alt motiv pentru care se regăsește în AUR este conexiunea reală cu oamenii, spune el. „Nu poți face politică doar din vârf, trebuie să fii și în teritoriu”, adaugă Neamțu, subliniind că merge frecvent în județe, dă mâna cu oamenii și le ascultă problemele. Dă ca exemplu Bihorul, unde partidul are o mică filială și unde a fost invitat în repetate rânduri de susținători locali.
O viziune conservatoare asumată
Pentru Mihail Neamțu, AUR este în acest moment singura formațiune politică unde viziunea sa conservatoare, axată pe valorile creștine, familia tradițională și suveranitatea națională, poate fi exprimată liber. Departe de clișeele despre „radicalism” sau „naționalism extremist”, Neamțu vorbește despre un partid în care valorile și credințele personale nu doar că sunt tolerate, ci chiar încurajate.