S-a acutizat criza de medici. Multe spitale nu mai pot asigura gărzi, pacienți cu afecțiuni grave în pericol
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/medici1.jpg)
Sistemul public de sănătate din România se confruntă cu o criză acută de personal medical, care afectează grav capacitatea spitalelor de a asigura servicii esențiale, inclusiv liniile de gardă.
Potrivit unui raport al Colegiului Medicilor din România din 2023, un număr alarmant de medici au solicitat certificatul profesional curent, document necesar pentru angajarea în străinătate.
Rapoartele arată și faptul că între 1990-2017, mii de medici au emigrat anual, atrași de salariile mai mari, condițiile de lucru superioare și oportunitățile de dezvoltare profesională din alte țări.
De ce ne pleacă medicii din România
Cei mai mulți medici sunt concentrați în spitalele din centrele universitare din țară, e vorba de București, Cluj, Iași, Timișoara, Târgu Mureș. În ceea ce privește spitalele din orașe mai mici, acestea suferă de o lipsă acută de personal, agravată de infrastructura precară și lipsa echipelor multidisciplinare. De ce ne pleacă medicii?
Un prim motiv ar fi infrastructura medicală precară, pentru că spitalele din România, în special cele din provincie, nu au condițiile necesare realizării unui act medical de calitate. De asemenea, medicii spun că nu sunt apreciați de societate și atunci își caută validarea în alte țări.
Lipsesc echipele multidisciplinare
„Ca să putem să le cerem medicilor să meargă în toate zonele țării trebuie ca acolo să-și poată desfășura actul medical și acest lucru se poate realiza cu o infrastructură adecvată și cu o echipă de lucru.
Degeaba ești chirurg dacă nu ai ATI-ist, n-ai cardiolog. Echipa multidisciplină care să poată asigura îngrijirea cazurilor grave. Şi o salarizare după performanță s-ar impune”, a declarat Cătălina Poiană, președintele CMR, potrivit Știrile Pro TV.
Cât de gravă e situația în România
La spitalele județene de urgență din orașele mici medicii de urgență sunt numărați pe degete, de aceea pacienții sunt obligați să ajunge în spitalele mari ale României.
Situația este complicată și în cazul chirurgilor pediatri și există spitale unde această specializare nu este nici măcar inclusă în organigramă. Și în această situație, e necesar ca intervențiile chirurgicale să aibă loc tot la spitalele din București sau alte orașe mari ale țării.
Tinerii medici sunt speriați de riscul meseriei
Și mai problematic e faptul că mulți studenți la medicină renunță chiar din perioada rezidențiatului la specialități precum anestezia și terapia intensivă considerând că sunt… consumatoare de energie.
Viitorii medici evită să aleagă și specializări în chirurgia creierului, chirurgie ortopedică sau a bolilor cardiovasculare, fiind speriați de riscurile care implică acest lucru.
Studenții la medicină evită să aleagă specializările „grele”
La concursul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății în 2023, de exemplu, au rămas 600 de locuri neocupate la specializări considerate „grele”, respectiv terapia intensivă, chirurgie și medicină de urgență.
În 2023, la concursul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății au rămas neocupate peste 600 de locuri, cele mai multe, în specializări grele: medicină de urgență, terapie intensivă, chirurgie. Nu în ultimul rând, tinerii medici evită și medicina de familie, din cauza lipsei finanțării.