Marinari anchetați pentru că au refuzat o misiune NATO. Între motive, răul de mare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/PHOTO-2025-07-03-13-58-28-e1751540324769.jpg)
Patru marinari din cadrul Divizionului de Nave Purtătoare de Artilerie din Brăila sunt anchetați după ce au refuzat o misiune NATO în Portugalia. Refuzul lor, justificat de motive personale și de sănătate, a atras reacția Forțelor Navale și intervenția Parchetului Militar.
Marinari care au refuzat misiunea NATO din motive personale
În vara anului 2022, patru marinari ai Divizionului de Nave Purtătoare de Artilerie din Brăila au fost desemnați să participe la două exerciții NATO în Portugalia, derulate pe o navă hidrografică. Deși rolul lor era unul de suport toți au refuzat ordinul de îmbarcare. „Cei patru crai de la răsărit” au invocat o serie de motive personale pentru refuzul plecării într-o misiune de trei luni.
Unul dintre aceștia a susținut că trebuie să rămână în țară pentru a avea grijă de frații mai mici întrucât părinții lui urmau să plece din țară. Un alt motiv adus a fost frica de mare.
„Ca urmare a ordinului dumneavoastră de a participa la misiunile REP–MUS 22 și DY–MS 22, desfășurate în Portugalia, raportez că refuz să execut acest ordin din următoarele motive: la sfârșitul acestei luni, părinții mei vor părăsi țara, urmând să mă ocup de întreținerea fraților minori; am rău de mare”, a transmis la acea vreme unul dintre militari.
Trei au părăsit armata, unul a ajuns în instanță
Refuzul colectiv a fost adus cazul în vizorul Statului Major al Forțelor Navale, iar superiorii au declanșat o anchetă disciplinară. Ulterior, ancheta a fost transmită Parchetului Militar. Trei dintre cei patru marinari au decis să se retragă din structurile Forțelor Navale după ce au fost acuzați că și-au încălcat obligațiile militare. Astfel, doar unul dintre ei mai este militar activ.
Acesta din urmă a acceptat acuzația de insubordonare și a încheiat un acord cu procurorii. Tribunalul Militar București i-a aplicat o condamnare de un an de închisoare cu amânare. Ceilalți trei au fost trimiși în judecată și, dacă vor fi găsiți vinovați, riscă între 3 luni și 3 ani de detenție sau o amendă penală. Cazul readuce în atenție dilemele privind echilibrul dintre disciplina militară și viața personală a cadrelor.