Ordonanţa austerităţii, lansată de Guvern în consultare publică. Principalele tăieri prevăzute (document)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/original_govr4759-enhanced-nr-scaled.jpg)
Guvernul a lansat în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează măsuri de austeritate importante. Potrivit documentului, pensiile, salariile și drepturile sociale vor fi înghețate, cota generală de TVA va crește de la 19% la 21%, iar pensionarii cu venituri peste 3000 de lei vor trebui să plătească CASS – contribuția de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, accizele la alcool, combustibil și tutun vor crește, la fel și prețul rovinietei, iar impozitul pe profiturile băncilor va urca de la 2% la 4%.
Ordonanţa, lansată în consultare publică
Scopul măsurilor este reducerea deficitului bugetar și calmarea Comisiei Europene, dar și a agențiilor de rating. Implementarea este prevăzută în două etape, prima din 1 august 2025, iar a doua din 1 ianuarie 2026. Impactul financiar al măsurilor ce intră în vigoare în august este estimat la 23,36 miliarde lei, aproximativ 1,23% din PIB în acest an, iar în anul următor efectele vor ajunge la 44,48 miliarde lei, adică 2,2% din PIB. Măsurile din ianuarie 2026 vor avea un impact de 31,81 miliarde lei, respectiv 1,56% din PIB.
Majorarea cotei standard de TVA este una dintre cele mai importante măsuri și intră în vigoare de la 1 august. Premierul Ilie Bolojan a declarat că, deși președintele Nicușor Dan le-a cerut să nu crească TVA, „din păcate am ajuns la această soluție”. El a explicat că analiza soluțiilor acceptate de piețe și discuțiile privind pachetul fiscal au condus la această decizie, „astfel încât să evităm riscul de retrogradare iminent, pagubele ar fi incomparabil mai mari”.
Bolojan a mai anunțat reducerea subvenției partidelor politice: „Prin rectificarea bugetară veți vedea inclusiv această măsură pe care personal o voi susține (…) în vremurile grele pe care le traversăm, noi trebuie să fim parte în acest efort”.
Rectificarea bugetară va fi negativă, iar bonusurile solicitate de judecătorii Curții Constituționale nu vor putea fi acordate. Premierul a spus: „Ele sunt legale dacă au bani să le dea, dar în contextul actual sunt imorale. (…) Rectificarea bugetară nu poate să fie decât negativă, nu avem bani de dat în plus”.
În ceea ce privește administrația centrală, vor avea loc fuziuni, comasări, desființări și reduceri de personal de cel puțin 20%. Instituții precum ASF, ANCOM și ANRE vor fi reorganizate, iar cheltuielile vor fi reduse. Bolojan a afirmat că „există ministere unde au fost dublate salariile prin două operațiuni de sporuri de 45% – 50%”. El a subliniat întârzierile în lansarea apelurilor de proiecte europene și absorbția fondurilor, care nu se află pe un grafic confortabil.
La capitolul educație, premierul propune creșterea normei didactice cu două ore atât în învățământul preuniversitar, cât și universitar. Bursele elevilor vor fi restructurate, unele fiind tăiate.
„A fost o creștere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. (…) Am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi cu burse de merit, dar care la BAC iau note de 5 sau 7 sau, mai rău, nu își iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul”, a spus Bolojan.
Bursele sociale vor fi acordate în continuare elevilor din medii defavorizate.
Pentru anul 2026, pensiile și salariile din sectorul public vor rămâne plafonate. Premierul a explicat că „a fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20% la salarii și de peste 30% la pensii. Nu o mai putem suporta ca nivel de indexare”.
În plus, Guvernul va introduce o taxă suplimentară pe capital, incluzând majorarea impozitului pe dividende la 16% de la 1 ianuarie 2026, suprataxarea profiturilor băncilor, care au „unul dintre cele mai bune randamenturi ale capitalurilor”, precum și o suprataxare a câștigurilor din jocurile de noroc.
proiectLegemasurifiscale_03072025_7fca3504bb