Florin Manole, despre contribuțiile mari la sănătate: Unii pensionari vor plăti și 1.200 de lei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/Florin-Manole-lider-PSD-sector-1-zero-impozit-pe-venit-pentru-tinerii-sub-26-de-ani.png)
Ministrul Florin Manole a prezentat primele estimări privind modificările ce vor afecta pensionarii și angajații din sectorul public în anul 2026. Manole a explicat detaliat cum contribuțiile pe care unii pensionari le vor plăti la sistemul de sănătate pot varia considerabil, în timp ce Guvernul pregătește plafonarea pensiilor și salariilor publice pentru a menține echilibrul bugetar.
Contribuțiile la sănătate pentru pensionarii cu venituri mari
Ministrul Florin Manole a clarificat faptul că majoritatea pensionarilor, aproximativ 2,9 milioane, nu vor suporta creșteri în contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate. Totuși, cei care au pensii ce depășesc pragul de 3.000 de lei vor începe să plătească CASS, suma datorată variind între 10 și 1.200 de lei în funcție de nivelul pensiei.
Astfel, măsura vizează în special pensionarii cu venituri mai ridicate, iar cei cu pensii sub 3.000 de lei vor fi exceptați.
„2.911.000 de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus cu ocazia acestei modificări legislative. (…) Un pensionar care are o pensie de 3.100 de lei o să aibă sarcină în plus de 10 lei și, la o altă extremă, un pensionar care are o pensie în plată de 15.000 de lei va avea 1.200 de lei de plătit la CASS.”, explică ministrul.
Ministrul a mai subliniat că pensiile speciale nu vor fi indexate cu rata inflației, iar nici valoarea punctului de referință nu va fi actualizată cu inflația până la finalul anului 2026. Această decizie vine în contextul în care finanțele publice sunt supuse unei presiuni crescânde.
Plafonarea salariilor și pensiilor din sectorul public în 2026
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că anul viitor nu vor exista majorări ale salariilor și pensiilor din sectorul public, această măsură fiind temporară și parte din eforturile de control al cheltuielilor bugetare. Bolojan a motivat decizia prin faptul că majorările substanțiale din 2024, de peste 20% pentru salarii și peste 30% pentru pensii, nu mai pot fi susținute bugetar.
„A fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20% în cazul salariilor și de peste 30% în cazul pensiilor. Nu o mai putem suporta ca nivel de indexare,” a afirmat premierul.