Cum s-ar putea face reforma administrației locale: mai puțini consilieri, impozite mai mari și eficiență în primării
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/robert-rotea-primar.jpg)
Reforma administraţiei locale! Premierul Ilie Bolojan anunță că reorganizarea administrativă a României va începe cu măsuri de eficientizare a primăriilor, precum reducerea numărului de consilieri locali și creșterea impozitelor pe proprietate, dar reforma teritorială propriu-zisă va avea loc abia după încheierea actualului ciclu electoral.
Reforma administraţiei locale
Premierul Ilie Bolojan a declarat joi seară, într-o intervenție la Antena 3, că reorganizarea teritorială a României este o necesitate, însă nu va putea fi pusă în aplicare anul acesta sau anul viitor. Reforma va fi inițiată abia după încheierea unui ciclu electoral complet, atunci când expiră mandatele aleșilor locali, iar schimbările pot fi făcute fără a afecta structura actuală a autorităților.
„Reorganizarea administrativă este o necesitate pentru România, dar i-aş minţi pe români să le spun că va fi făcută anul acesta sau anul viitor”, a spus premierul.
El a subliniat că energia actualei coaliții este canalizată acum către ieșirea din perioada dificilă în care se află România, însă reformarea administrației locale va începe din vara acestui an, printr-o serie de măsuri graduale.
Premierul a anunțat înființarea unor grupuri de lucru care vor analiza structura și funcționarea municipiilor, orașelor și comunelor, cu accent pe numărul de angajați și grilele de salarizare. Scopul este eficientizarea aparatului administrativ, fără a desființa localități, dar prin reducerea cheltuielilor nejustificate.
„Nu e vorba de a-i desfiinţa, ci de a lua măsuri care să îi facă mai eficienţi”, a explicat Bolojan, adăugând că sunt multe comune care nu își pot acoperi cheltuielile de personal din taxele și impozitele colectate. Acestea trebuie să își ajusteze organigramele în funcție de resursele reale și să stabilească salarizări sustenabile, inclusiv prin eliminarea unor sporuri acordate abuziv.
Premierul a mai sugerat o reducere a numărului de consilieri locali, argumentând că actualul sistem este supradimensionat pentru multe localități mici.
„Nu trebuie să ai doi consilieri la primar. Nu trebuie să aibă viceprimarul un consilier. Se poate gândi reducerea numărului de consilieri locali. Nu trebuie 11, pot fi 7 sau 9”, a precizat el.
În paralel, Bolojan a vorbit despre necesitatea creșterii impozitelor pe proprietate, în special în localitățile care nu se pot susține financiar. Acesta a afirmat că trebuie stabilite praguri minime care să permită primăriilor să funcționeze din veniturile proprii, astfel încât cetățenii să vadă o legătură directă între cât plătesc și calitatea serviciilor primite.
„Pentru aceste localităţi trebuie să stabilim nişte norme, un nivel al impozitelor pe proprietate care să permită funcţionarea primăriilor”, a conchis Bolojan.