Modificări majore în sistemul de sănătate: Zeci de mii de români își pierd calitatea de asigurat. Ce pot face pentru a rămâne asigurați

Publicat: 04 iul. 2025, 08:15, de Nitulescu Gabriel, în SOCIAL , ? cititori
Modificări majore în sistemul de sănătate: Zeci de mii de români își pierd calitatea de asigurat. Ce pot face pentru a rămâne asigurați

Guvernul pregătește o schimbare radicală în sistemul public de sănătate, prin eliminarea scutirilor de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru numeroase categorii de persoane.

Proiectul de lege, pentru care Executivul intenționează să-și asume răspunderea în Parlament, vizează recalibrarea sistemului de asigurări prin obligarea unui număr semnificativ de cetățeni, anterior exceptați de la plata CASS, să contribuie financiar pentru a beneficia în continuare de servicii medicale, arată Profit.ro.

Ce categorii pierd scutirea de la CASS

Potrivit documentului legislativ, urmează să fie abrogată excepția de la plata CASS pentru mai multe grupuri de persoane, printre care:

  • Soțul, soția sau părinții fără venituri proprii aflați în întreținerea unei persoane asigurate;

  • Persoanele persecutate politic în perioada regimului comunist respectiv persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată prin Legea nr. 189/2000, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute în Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004);

  • Beneficiarii de indemnizație de șomaj și alte forme de sprijin social din bugetul asigurărilor de șomaj;

  • Părinții aflați în concediu de creștere copil sau de acomodare (în cazul adopției);

  • Persoanele cu venit minim de incluziune;

  • Personalul monahal din cadrul cultelor recunoscute;

  • Pacienții incluși în programele naționale de sănătate, cu excepția celor bolnavi de cancer.

Aceste persoane vor fi nevoite, dacă doresc să își păstreze calitatea de asigurat, să depună o declarație fiscală și să achite contribuția de sănătate calculată la un venit echivalent cu șase salarii minime brute, adică 2.430 de lei anual.

Cum se calculează contribuția și care este procedura

Conform proiectului, contribuția CASS se stabilește prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, respectiv valoarea a șase salarii minime brute pe țară. Pentru anul 2025, baza de calcul rămâne la acest nivel, iar contribuția anuală ajunge la 2.430 lei pentru fiecare persoană aflată în întreținere.

Plata se va face în două tranșe:

  • Prima tranșă, reprezentând 50% din contribuție, va fi achitată la momentul depunerii declarației;

  • A doua tranșă va trebui plătită până la data de 25 mai a anului următor.

Această măsură se va aplica începând cu 1 august 2025, iar contribuabilii vor trebui să respecte acest termen pentru a-și menține accesul la serviciile din sistemul public de sănătate.

Persoanele afectate pot fi asigurate opțional

Cei care nu vor mai beneficia automat de calitatea de asigurat vor putea opta pentru asigurare voluntară, în condițiile actuale prevăzute de Codul fiscal. Acest lucru presupune depunerea unei declarații fiscale și plata unei contribuții în cuantum similar – 10% aplicat la baza de calcul menționată.

Opțiunea este disponibilă și pentru persoanele asigurate care doresc să plătească contribuția în contul celor aflați în întreținerea lor (soț, soție sau părinți fără venituri proprii), dar numai în urma unei declarații explicite și a asumării plății.

Ce se menține neschimbat

Singura categorie de bolnavi care rămâne exceptată de la plata CASS este cea a pacienților oncologici, conform Legii nr. 293/2022 privind combaterea cancerului. Aceștia vor fi considerați în continuare asigurați pe durata tratamentului, până la vindecare.

Restul beneficiarilor incluși în alte programe naționale de sănătate – cum ar fi cei cu afecțiuni cronice sau rare, dar care nu suferă de cancer – vor trebui să se conformeze noilor reguli și să achite contribuția pentru a primi tratamentele medicale incluse în aceste programe.

Implicații sociale și bugetare

Această reformă este justificată de guvern prin nevoia de eficientizare a sistemului de sănătate și reducerea presiunii asupra bugetului public. În prezent, un număr semnificativ de persoane beneficiază de servicii medicale fără a contribui direct la sistemul de asigurări. Executivul consideră că, în actualul context economic, este necesară o echitate mai mare între contribuabili.

Guvernul intenționează să adopte proiectul prin angajarea răspunderii în Parlament. Dacă proiectul este adoptat în această formă, modificările vor intra în vigoare de la 1 august 2025, iar termenul-limită pentru plata celei de-a doua tranșe a contribuției este 25 mai 2026. Plata CASS devine astfel o condiție esențială pentru menținerea calității de asigurat.