Ursula von der Leyen, criticată de 14 state UE, printre care și România, pentru planul privind fondurile regionale

Publicat: 04 iul. 2025, 11:32, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Ursula von der Leyen, criticată de 14 state UE, printre care și România, pentru planul privind fondurile regionale
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

14 state ale Uniunii Europene, inclusiv România, au transmis o scrisoare pentru Ursula von der Leyen, exprimându-și opoziția față de reformarea fondurilor regionale. Acestea se tem că schimbarea ar diminua rolul regiunilor și ar duce la reducerea sprijinului pentru zonele mai puțin dezvoltate.

Ursula von der Leyen, în vizorul a 14 state UE

Un grup de 14 state membre ale Uniunii Europene a transmis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care critică intenția acesteia de a modifica modul în care sunt alocate fondurile regionale, relatează POLITICO. Printre semnatari se numără Italia, Spania, Polonia, România și alte state din Europa Centrală și de Est. Îngrijorarea comună este că planul propus ar putea duce la diminuarea sprijinului acordat regiunilor mai sărace.

Statele solicită un buget distinct și solid, precum și menținerea unei metode de alocare bazate pe nivelul de dezvoltare al fiecărei regiuni. În opinia lor, doar astfel poate fi asigurată unitatea, competitivitatea și convergența pe termen lung în interiorul Uniunii. În prezent, fondurile regionale sunt direcționate de la Bruxelles către regiunile cu cele mai mari nevoi. Planul Comisiei presupune însă comasarea fondurilor pentru agricultură și dezvoltare regională într-un buget unic gestionat de fiecare țară.

Temeri legate de pierderea rolului regiunilor în deciziile bugetare

Executivul european susține că noul sistem ar aduce mai multă eficiență și o utilizare mai bună a banilor publici. Cu toate acestea, semnatarii și mai mulți oficiali europeni se tem că această schimbare ar reduce rolul regiunilor. În loc ca banii să fie gestionați local, fondurile ar putea ajunge sub controlul guvernelor naționale.

Președinta Comitetului European al Regiunilor, Kata Tüttő, este sceptică în acest caz. Ea se teme că sub pretextul simplificării, se va ajunge la un buget mai mic și mai slab după 2027.

Am un sentiment neplăcut că, în spatele fumului invocat de simplificare și eficiență, se ascunde o ‘factură urâtă’ sub forma unui buget european mai mic și mai slab după 2027”, a transmis Kata Tüttő, președinta Comitetului European al Regiunilor, conform sursei menționate.