În SUA, inteligența artificială a ajutat un cuplu să conceapă un copil după 18 ani de încercări eșuate și 15 cicluri de fertilizare in vitro (FIV), relatează CNN.

Cinci ani a durat dezvoltarea tehnologiei

Cauza infertilității respectivului cuplu s-a dovedit a fi azoospermia: aceasta este o afecțiune patologică în care sperma unui bărbat nu conține practic spermatozoizi. Conform statisticilor, cel puțin 10-15% din toate tipurile de infertilitate diagnosticate se datorează azoospermiei și este considerată una dintre cele mai dificil de tratat forme.

Un model de inteligență artificială conceput pentru a analiza sperma a ajutat un bărbat să conceapă. Oamenii de știință au petrecut 5 ani dezvoltându-o. Proiectul se numește STAR – Sperm Track and Recovery.

STAR folosește inteligența artificială și un cip microfluidic: sistemul realizează peste 8 milioane de imagini microscopice pe oră, detectând chiar și spermatozoizii care nu sunt vizibili în timpul analizei manuale. Odată ce detectează un spermatozoid, STAR îl izolează într-o picătură de mediu de cultură, permițând embriologilor să îl extragă fără lasere sau coloranți, ceea ce păstrează viabilitatea celulei pentru fertilizarea in vitro (FIV).

Costul procedurii STAR este de aproximativ 3.000 de dolari

Sistemul a detectat numărul necesar de spermatozoizi în sperma bărbatului pentru FIV. Câteva zile mai târziu, testul de sarcină a ieșit pozitiv. Femeia este acum în a patra lună de sarcină, iar nașterea este așteptată în decembrie 2025.

Tehnologia este disponibilă în prezent doar la Universitatea Columbia, dar echipa intenționează să publice rezultatele și să pună inovația la dispoziția publicului larg. Costul procedurii care utilizează STAR este de aproximativ 3.000 de dolari.