Alexandru Nazare: „Am ignorat că suntem în procedură de deficit excesiv”

Publicat: 05 iul. 2025, 07:11, de Ionel Anamaria, în POLITICĂ , ? cititori
Alexandru Nazare:

Criza economică din România nu este o problemă nouă, ci o situaţie care a fost ignorată sistematic în ultimii ani. Asta susține ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, care spune că deficitul excesiv și lipsa de reacție a guvernelor din ultimii ani au adus economia într-un punct critic, unde măsurile nu mai pot fi amânate.

„Noi nu suntem de azi, de ieri, în această situaţie, noi suntem de 5 ani şi am ignorat faptul că suntem în procedură de deficit excesiv şi că trebuie să luăm măsuri. Aceste lucruri s-au acumulat, acest decont s-a acumulat în aceşti ani şi acum suntem în poziţia în care nu mai putem ocoli sau nu mai putem ignora că trebuie să luăm măsuri”, a spus Alexandru Nazare, la Antena 1.

Alexandru Nazare: „Mai sunt încă alte două pericole pe care trebuie neapărat să le prevenim”

Oficialul a adăugat că, dacă nu s-ar fi luat măsuri acum, situaţia economică a României ar fi catastrofală, similară cu cea din perioada 2008-2009, când a fost pierdut calificativul de investiţii fiind înregistrată o depreciere de aproape 20%.

”Şi mai sunt încă alte două pericole pe care trebuie neapărat să le prevenim. Unul, suspendarea fondurilor europene, care este reală şi declanşată şi dacă ea s-ar opera, am pierde cel puţin 5 miliarde de euro, raportat la anul viitor şi nu mă refer la împrumuturi, mă refer doar la fonduri europene, pe care trebuie să îl evităm, după întâlnirea Consiliului Miniştrilor de Finanţe de marţi. Şi al doilea lucru, bineînţeles, deschidem renegociarea PNR-ului, unde încercăm să recuperăm cât mai mult din componenta de împrumut”, a subliniat Nazare.

Ministrul a mai afirmat că măsurile anunţate de Guvern ajută ţara să menţină libertatea de decizie economică şi „libertatea de a ne finanţa”.

Guvernul a aprobat Legea Austerităţii

Guvernul a aprobat vineri proiectul Legii Austerității, inițiind astfel procedura de asumare a răspunderii în fața Camerei Deputaților și a Senatului. Măsurile incluse vizează atât reducerea cheltuielilor, cât și creșterea veniturilor statului, cu scopul de a stabiliza finanțele publice.

Executivul urmărește reducerea deficitului bugetar și recâștigarea încrederii investitorilor, evitând în același timp suspendarea fondurilor europene. Pachetul include măsuri pentru creșterea veniturilor, estimate la 9,5 miliarde lei în 2025 și 35 miliarde lei în 2026. Pe partea de cheltuieli, guvernul estimează reduceri de 1,25 miliarde lei anul viitor și peste 57 miliarde lei în 2026.

Printre măsurile cu cel mai mare impact social, amintim creșterea TVA în două praguri, de la 9% la 11% și de la 19% la 21%. De asemenea, mai multe categorii sociale nu vor mai fi scutite de plata CASS. Va scădea numărul de burse acordate elevilor, dar și valoarea sporurilor angajaților din sectorul public.

Potrivit comunicatului oficial, aceste măsuri ar permite României să acceseze fondurile din Cererea de Plată numărul 4 din PNRR. Valoarea totală a acesteia este de 2,68 miliarde de euro.