A fost inventat cel mai mic stimulator cardiac din lume. Are doar câțiva milimetri

Publicat: 06 iul. 2025, 16:17, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
A fost inventat cel mai mic stimulator cardiac din lume. Are doar câțiva milimetri

Northwestern au dezvoltat ceea ce consideră a fi cel mai mic stimulator cardiac din lume. Pacemaker-ul e atât de mic încât încape în vârful unei seringi și poate fi injectat în organism fără a fi invaziv. Stimulatorul cardiac este asociat cu un dispozitiv mic, flexibil, fără fir, care se poartă pe pieptul pacientului pentru a controla ritmul cardiac.

Stimulator cardiac se potrivește cel mai bine cu inimile mici și fragile ale nou-născuților

Deși poate funcționa cu inimi de toate dimensiunile, stimulatorul cardiac este potrivit mai ales pentru inimile mici și fragile ale nou-născuților cu malformații cardiace congenitale. Mai mic decât un bob de orez, stimulatorul cardiac este asociat cu un dispozitiv mic, moale, flexibil, fără fir, care se poartă pe pieptul pacientului pentru a controla ritmul cardiac.

Când dispozitivul portabil detectează bătăi neregulate ale inimii, emite automat un impuls luminos pentru a activa stimulatorul cardiac. Aceste impulsuri scurte, care penetrează pielea, sternul și mușchii pacientului, controlează ritmul cardiac.

Stimulatorul se dizolvă pur și simplu după ce nu mai este necesar

Conceput pentru pacienții care au nevoie doar de stimulare temporară, stimulatorul cardiac se dizolvă pur și simplu după ce nu mai este necesar. Toate componentele stimulatorului cardiac sunt biocompatibile, astfel încât se dizolvă în mod natural în fluidele biologice ale organismului, fără a fi necesară extragerea chirurgicală.

„Am dezvoltat ceea ce, după cunoștințele noastre, este cel mai mic stimulator cardiac din lume. Există o nevoie crucială de stimulatoare cardiace temporare în contextul operațiilor cardiace pediatrice, iar acesta este un caz în care miniaturizarea dimensiunilor este incredibil de importantă.

În ceea ce privește încărcarea dispozitivului asupra organismului, cu cât este mai mic, cu atât mai bine”, a declarat pionierul în bioelectronică de la Northwestern, John A. Rogers, care a condus dezvoltarea dispozitivului.

În aproximativ șapte zile, inima majorității pacienților se va repara singură

La rândul său, cardiologul Egor Efimov de la de la Northwestern, care a coordonat studiul, a declarat că „aproximativ 1% dintre copii se nasc cu malformații cardiace congenitale, indiferent dacă trăiesc într-o țară cu resurse reduse sau cu resurse bogate.

Vestea bună este că acești copii au nevoie de stimulare temporară doar după o operație. În aproximativ șapte zile, inima majorității pacienților se va repara singură”. Specialistul a explicat că micuțul pacemaker se poate plasa pe inima unui copil „și nu este necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a-l îndepărta”.