Medicamentul fără prescripție medicală care poate crește riscul de demență. Explicația oamenilor de știință
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/dementa1.jpg)
Difenhidramina este ingredientul activ din numeroase medicamente fără prescripție medicală. Experții trag un semnal de alarmă și susțin că există riscuri grave asociate consumului excesiv sau prelungit al acestui medicament.
Medicamentul ajută la înlăturarea alergiilor sezoniere
Dacă vă numărați printre unul din trei adulți care se confruntă cu alergii sezoniere, unul din zece care suferă de o formă de insomnie sau printre milioanele de persoane care se confruntă ocazional cu răceli sau tuse, este probabil să aveți în dulăpiorul cu medicamente preparate care conțin difenhidramină.
Ceea ce nu știți este că, de ani de zile, medicii avertizează în mod constant împotriva consumului excesiv al acestui medicament.
Difenhidramina, un antihistaminic comun prezent în medicamentele fără prescripție medicală pentru alergie și somn, poate crește riscul de demență la utilizatori atunci când este administrat zilnic pe o perioadă îndelungată. Experții spun că medicamentul poate fi dăunător și dacă este administrat în doze mari, peste doza recomandată.
Medicamentul tratează și răul de mișcare, anxietatea, simptomele răcelii, insomnia
Aprobat inițial pentru prevenirea și tratarea simptomelor alergiilor, medicamentul a devenit popular pentru capacitatea sa de a trata și o serie de alte afecțiuni, printre care răul de mișcare, anxietatea, simptomele răcelii, greața, insomnia și este un bun adjuvant în boala Parkinson. Deși difenhidramina are cu siguranță beneficii dovedite, studiile arată că există motive ca cei care o administrează să fie precauți.
Efectele adverse includ creșterea în greutate, diminuarea funcțiilor cognitive, tulburări de memorie
„Administrarea difenhidraminei nu este lipsită de riscuri, mai ales pe măsură ce durata utilizării crește”, spune Sayantani Sindher, pediatru, alergolog și imunolog la Stanford Health Care. Unele dintre efectele adverse includ creșterea în greutate, diminuarea funcțiilor cognitive, tulburări de memorie și calitatea slabă a somnului.
Cercetări tot mai numeroase sugerează, de asemenea, că este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi demența.
Un purtător de cuvânt al Consumer Healthcare Products Association, o organizație care reprezintă industria medicamentelor fără prescripție medicală, a declarat pentru National Geographic că „este important să subliniem că aceste produse nu sunt destinate utilizării pe termen lung”. Ca toate medicamentele, a adăugat purtătorul de cuvânt, „utilizarea responsabilă este esențială”.
Ce este difenhidramina și cum acționează
Dezvoltată la mijlocul secolului de chimistul american George Rieveschl și aprobată pentru prima dată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) în 1946, difenhidramina este considerată un antihistaminic de primă generație.
Histamina este o substanță chimică produsă de sistemul imunitar al organismului pentru a neutraliza alergenii și a combate agenții patogeni. Deși o anumită cantitate de histamină este utilă, un exces poate provoca simptome nedorite, cum ar fi ochi lăcrimători, strănut, tuse sau mâncărimi ale pielii.
Risc crescut de demență
Utilizarea pe termen lung este și mai îngrijorătoare, deoarece mai multe studii arată că difenhidramina poate fi asociată și cu un risc crescut de apariție a bolilor neurodegenerative.
Printre acestea se numără un studiu important din 2015, care a constatat că persoanele care au luat difenhidramină zilnic timp de cel puțin trei ani aveau un risc cu 54% mai mare de a dezvolta demență decât persoanele care au luat aceeași doză timp de trei luni sau mai puțin. Cercetări ulterioare efectuate în Europa și un studiu de la Universitatea din British Columbia demonstrează concluzii similare.