De ce ghioceii lui Pahonțu din Palatul Victoria sunt din „Secretul lui Bachus”?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/TELEANU-12.jpg)
Prin instalarea cabinetului Ilie Bolojan se continuă epopeea marionetelor politice cocoțate la butoanele Palatului Victoria, dar dirijate de la Palatul Cotroceni. Ultimii patru premieri- Ludovic Orban, Florin Câțu, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost ghioceii obedienți ai lui Klaus Iohannis, dar mai ales ai șefului Serviciului de Protecție și Pază (SPP), eternul jandarm prezidențial, ministerial și parlamentar Lucian Pahonțu.
Dacă în era Băsescu, Pahonțu și-a făcut ucenicia în monitorizarea președintelui, a demnitarilor și parlamentarilor, adică și-a luat masteratul, în mandatul lui Klaus Iohannis, șeful SPP și-a dat doctoratul cu notă maximă. Și când te gândești că Lucian Pahonțu nu a fost în stare să citească nici măcar lucrarea sa de doctorat!
Dar, realitatea este că niciunul dintre cei patru foști premieri n-a ajuns la Palatul Victoria până n-a primit binecuvântarea lui Pahonțu. Acum, chiar dacă este pensionar, el a rămas la conducerea SPP pentru simplul fapt că Nicușor Dan nu mișcă-n front în fața sa, iar prietenii cu ochii roată știu și de ce, dar mai ales pentru ce.
Noul premier Ilie Bolojan a fost deja și el „instruit” timp de trei luni la Palatul Cotroceni de Lucian Pahonțu, adică atâta timp cât a fost președinte interimar al României. Așa că tot șeful SPP îl controlează și pe încruntatul prim-ministru aterizat de la Oradea.
De ce s-a ajuns ca Lucian Pahonțu să fie dirijorul României? Pentru că a jucat și joacă perfect rolul lui Bachus jucat de regretatul Ștefan Mihăilescu-Brăila în comedia „Secretul lui Bachus” regizată de Geo Sizescu, adică a vânat slăbiciunile politicienilor și nu numai.
„Bachus vânează slăbiciunile oamenilor, asta era teoria lui și, de asemenea, teoria tuturor escrocilor, iar atunci când considera că este momentul prielnic, acționează. Ștefan Mihăilescu-Brăila a reușit să contureze mai mult decât perfect personajul. Era extraordinar!
A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui Bachus. Nu-ți venea să crezi cum omulețul ăla, care se gudura umil pe lângă cei luați în vizor, se preschimba într-o fiară când simțea că i-a prins și trebuia să le înfrângă ultima rezistență. Atunci căpăta o privire de gheață, care parcă tăia ca un laser”, a declarat, la acea vreme, Geo Saizescu.
De fapt, acest film a fost inspirat de cazul escrocului Gheorghe Ştefănescu, zis şi Bachus, care devenise în anii ’70, în anii comunismului, poate cel mai bogat om din România. Fiind gestionar la un magazin de vinuri din Bucureşti, Bachus „îndoia” vinul la scară mare cu apă şi pastile aduse din Occident şi-l vindea apoi populaţiei.
Despre el, directorul IC „Alimentara” București a spus la audierile de la acea vreme că „nici nu cred că era foarte deştept, doar se pricepea să descopere oameni slabi, slăbiciuni omeneşti. Oamenii care jonglează cu slăbiciunile celorlalţi par oneşti şi aparenţa de onestitate în mâna unui şarlatan este o armă derutantă”.
Acum, când toții politicienii țipă că suntem în criză, dar tot ei ne-au băgat în criză, „guvernul meu”, adică al lui Nicușor Dan și Lucian Pahonțu, mai plantează încă cinci vicepremieri care să-i supervizeze pe cei 16 miniștri.
Practic, „guvernul meu”, Dan și Pahonțu, ne-a demonstrat că orice guvern are două brațe: unul lung, cu care ia de la toată lumea, și unul scurt, cu care dăruiește celor apropiați. Totodată, guvernul Bolojan a scos în evidență și faptul că România poate avea doar cinci ministere conduse de actualii vicepremieri, iar miniștrii celor 16 ministere pot fi foarte bine administratori acestor ministere, cu rang de secretar de stat, adică după modelul american.
În plus, pe lângă cele cinci ministere ar trebui înființate încă două: cel al sărăciei și, cel mai important, Ministerul Economiei Subterane. Ca atare, cât timp guvernul ține totul în mâinile sale, adică ale lui Lucian Pahonțu, nu mai poate să întindă și mâna poporului și, astfel, „guvernul meu” nu poate să cadă, pentru că se află încă în… subteranele franceze de la SPP!