Încă o persoană a fost atacată de urs, în judeţul Argeş. Intervenţie de urgenţă

Publicat: 07 iul. 2025, 08:29, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Încă o persoană a fost atacată de urs, în judeţul Argeş. Intervenţie de urgenţă

Un cioban a fost atacat de urs, noaptea trecută, în zona montană din judeţul Argeş. Bărbatul a fost salvat de pompieri, jandarmi, poliţişti şi salvamontişti.

Atacat de urs

Potrivit ISU Argeş, bărbatul în vârstă de 54 de ani a fost preluat de echipajele de salvare cu plăgi la piciorul stâng.

„În urma unui apel efectuat la numărul unic de urgență 112, care sesiza faptul că o persoană, posibil cioban, a fost atacată de un urs în comuna Berevoești, în golul alpin – muntele Jupâneasa, pompieri, jandarmi, polițiști și salvamontiști s-au deplasat în zona indicată, pentru gestionarea situației de urgență.

Victima a fost preluata de către echipele IJJ și Salvamont și transportată la echipajul SMURD de prim ajutor calificat de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung.

Paramedicii SMURD au preluat o persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 54 de ani, conștientă. Aceasta prezintă plăgi la nivelul membrului inferior stâng, iar în aceste momente este transportată la spital“, transmite ISU Argeş.

La sfârşitul săptămânii trecute, un motociclist italian a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Alerta a fost dată la 112 de mai mulți oamenii care treceau prin zonă. La fața locului, salvatorii ar fi găsit doar motocicleta. După mai multe căutări, trupul bărbatului a fost recuperat de salvamontişti.

Pentru siguranța turiştilor a fost emis un mesaj RO-ALERT. În zona în care a avut loc atacul există panouri de avertizare care le recomandă turiştilor să nu hrănească urşii, să nu se apropie de ei și să nu-i fotografieze.

DSU: măsuri de prevenire a incidentelor

Animalele sălbatice pot părea inofensive sau chiar prietenoase, însă comportamentul lor este adesea imprevizibil. În anumite condiții, acestea pot deveni agresive, provocând răni sau chiar moartea celor care le întâlnesc, avertizează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Riscul unor astfel de incidente crește atunci când oamenii se aventurează în afara localităților, în pădure, pe câmp sau în apropierea apelor, adică în zone care sunt, de fapt, habitatul natural al unor specii potențial periculoase, precum ursul, mistrețul, lupul, râsul, șacalul sau viperele.

De regulă, animalele sălbatice evită omul și nu atacă decât dacă sunt provocate sau se simt amenințate. Pentru a reduce la minimum riscul unor întâlniri periculoase, este esențial ca oamenii să se informeze înainte de a merge în zonele respective, să se echipeze corespunzător și să respecte câteva reguli de bază. Este recomandat ca cei care se deplasează prin astfel de locuri să nu fie singuri, să aibă asupra lor un telefon mobil încărcat, obiecte de prim-ajutor și mijloace simple de autoapărare sau de descurajare a animalelor, cum ar fi un fluier, un clopoțel sau un spray iritant.

În timpul deplasării prin habitatul animalelor sălbatice, e important să se evite lăsarea de resturi alimentare, să se doarmă doar în locuri protejate și să se mențină vigilența pentru a nu călca sau atinge din greșeală animale ascunse. Prezența umană ar trebui anunțată constant prin sunete sau mișcări vizibile. Este crucial ca oamenii să nu se apropie de puii de animale, oricât de neajutorați ar părea, pentru că mama lor se află, de obicei, în apropiere și va reacționa agresiv. De asemenea, trebuie evitate bârlogurile, zonele de împerechere și orice formă de contact fizic cu animalele, fie ele vii, rănite sau moarte.

Dacă cineva întâlnește un animal sălbatic, este esențial să păstreze calmul, să nu fugă și să nu facă mișcări bruște. Ocolirea lentă, fără a întoarce spatele animalului, este o strategie mult mai sigură decât fuga. Privirea directă în ochii animalului, gesturile bruște sau strigătele pot fi interpretate ca o provocare. Orice încercare de a fotografia, hrăni, îngriji sau elibera animalul este riscantă și nerecomandată. În cazul în care animalul este rănit sau prins, trebuie alertate autoritățile apelând 112.