Daniel David: „Educația a contribuit la deficit, unele măsuri bine intenționate au dezechilibrat sistemul”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/daniel-david-ID311931_INQUAM_Photos_George_Calin.jpg)
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că unele măsuri luate în ultimii ani în domeniul educației, deși bine intenționate, au generat dezechilibre bugetare semnificative. Potrivit acestuia, cheltuielile nesustenabile cu personalul și bursele au contribuit direct la deficitul bugetar care pune presiune pe finanțele țării.
Daniel David: „Nu avem oameni de dat afară“
„Din păcate, la acest deficit uriaș care ne poate bloca țara, educația a avut și are o contribuție. A avut și are o contribuție mare prin unele decizii poate bine intenționate, dar complet nesustenabile din punct de vedere financiar, care au vizat două lucruri: unul, creșterea cheltuielilor cu resursele umane și creșterea fondului de burse”, a declarat Daniel David, citat de realitatea.net.
El a precizat că, pentru a corecta această situație, vor fi adoptate măsuri care să reducă aceste cheltuieli, însă fără să afecteze salariile din sistem sau să ducă la concedieri. O parte din orele plătite separat vor fi incluse în norma didactică.
„Chiar dacă deciziile au fost nesustenabile, orice măsură pe care o luăm nu are voie să afecteze salariul și în educație nu avem oameni de dat afară. Astfel încât, dacă vrei să corectezi și trebuie să corectăm propriul deficit, noi putem lucra pe câteva componente pe care le-ați văzut și în legea fiscal-bugetară. Trebuie să reducem numărul de norme libere pe care le avem în sistem. Și atunci ce trebuie să facem? Să ducem o parte din acele ore în norma didactică. Am făcut acest lucru la nivel minim, adică sunt duse două ore”, a explicat ministrul.
Un alt punct abordat a fost cel legat de burse, care în opinia ministrului au fost extinse necontrolat în ultimii ani, pierzându-și scopul inițial.
„A doua componentă era legată de burse, iarăși o intenție bună, dar complet nesustenabilă. Discuția pe care am avut-o cu experții în zona financiară a fost că este foarte important să dăm un semnal și totuși fondul de burse să rămână ușor mai mare decât ce-am avut înainte de creșterea asta nesustenabilă. Am reușit să obținem acest lucru, astfel încât în anul școlar și anul universitar 2025-2026 fondul de burse va fi mai mare decât în 2022-2023, dar nu ne putem compara cu creșterile din 2023-2024 și 2024-2025”, a precizat Daniel David.
Ministrul a atras atenția că bursele nu trebuie să devină un scop în sine și că accentul trebuie să rămână pe competențele elevilor, nu pe vânătoarea de note.
„Probabil că intențiile care au fost puse în față prin legile educației au fost intenții bune, dar complet nesustenabile și pe alocuri, cred că au dat și greș. Am creat așa o «bursiadă» la nivelul școlii în care copiii începeau să alerge după note pentru a obține burse, în loc să ne focalizăm pe competențe. Eu cred că dacă nu interveneam acum, am fi pierdut această bătălie în preuniversitar. Copiii n-ar fi înțeles că școala este obligatorie și trebuie să vezi școala ca o cale bună pentru succesul social”, a spus ministrul.
În final, Daniel David a explicat că măsurile adoptate nu urmăresc să distrugă educația, ci să elimine din sistem practicile nesustenabile, într-un moment dificil pentru bugetul de stat.
„Nu se distruge educația, se distrug mecanismele proaste din educație, se distruge ideea de «bursiadă», se flexibilizează ideea că norma este un scop. Norma nu este un scop, este un mijloc, scopul este o bună educație pentru copii. Sper ca acest sacrificiu să ne salveze țara în toamnă, să nu fim puși în situația să blocăm salarii, pensii, burse, ajutoare sociale. Îmi pare rău pentru situație, dar uneori un ministru trebuie să facă nu ceea ce-i place, ci ceea ce trebuie făcut pentru un sistem”, a concluzionat Daniel David.