Destinații de evitat în 2025: Țările în care vacanța poate deveni pericol real. Atenție la Dubai și Bali!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Vedere.jpg)
În 2025, tot mai multe țări și regiuni sunt marcate de instabilitate, conflicte sau riscuri de securitate care pot pune în pericol siguranța turiștilor.
Ministerele de Externe din Europa, inclusiv cel român, au emis alerte de călătorie actualizate, semnalând zone unde se recomandă evitarea totală a deplasărilor. Lista este una extinsă și conține atât destinații clasice de vacanță, cât și regiuni afectate de război ori tensiuni politice cronice. În listă se află inclusiv destinații de vacanță populare, precum Bali, Dubai, Egipt, Israel sau Thailanda.
Alerte severe de nivel 8 sau 9: călătoriile, complet nerecomandate
Conform platformei oficiale mae.ro, mai multe țări sunt încadrate în alerte de călătorie cu niveluri extreme (8 sau 9 din 9). Acestea înseamnă „Evitați orice călătorie” sau chiar „Părăsiți imediat țara”, în funcție de gravitatea riscurilor. Iată cele mai critice destinații:
-
Libia – nivel 9/9: autoritățile recomandă plecarea imediată a tuturor cetățenilor români.
- Yemen – nivel 9/9: în prezent, pe teritoriul acestui stat continuă să aibă loc acţiuni militare (aeriene şi terestre), proteste violente de stradă pornind de la revendicări socio-economice (Sana’a) şi secesioniste (în sudul ţării, în localităţile Aden si Taiz).
-
Liban, Iran, Israel – nivel 8/9: se recomandă evitarea oricărei călătorii, din cauza escaladării conflictelor și amenințărilor directe.
- Kenya – nivel 8/9: ca urmare situației precare de securitate din Republica Kenya, a demonstraţiilor care au loc inclusiv în capitala Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite orice călătorie în această ţară.
-
Egipt (Peninsula Sinai) – nivel 7/9: călătoriile în nordul regiunii sunt descurajate total.
-
Afganistan, Siria, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană – zone de conflict armat, complet nesigure pentru civili;
- Armenia și Azerbaidjan – MAE recomandă cetățenilor români să evite orice deplasare în fosta zonă de conflict şi zona frontierei internaționale dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia.
Lista completă a țărilor de evitat în 2025
Autoritățile europene și MAE-ul român avertizează în mod oficial asupra următoarelor țări unde se recomandă suspendarea oricărei călătorii:
-
Afganistan
- Belarus
-
Brazilia – în Republica Federativă a Braziliei, în special pentru Districtul Federal și statele Goias, Minas Gerais și Mato Grosso, că autoritățile centrale din această țară au emis un apel la acțiune și o informare despre situația de urgență din domeniul sănătății publice. Pe cale de consecință, la 25 ianuarie 2024 s-a decretat o situație de urgență, ca răspuns la riscul ridicat de apariție a unei epidemii cauzate de bolile transmise de Țânțarul AEDES, în special Dengue, Chikungunya și Zika.
- Ecuador – situația de securitate din această țară s-a deteriorat semnificativ, la nivel național având loc mai multe conflicte violente, inclusiv în 6 dintre penitenciarele acestei țări, culminând cu evadarea unor infractori periculoși și producerea mai multor asasinate
-
Haiti
-
Mali
-
Myanmar
-
Niger
- Peru – situația de securitate din această țară s-a înrăutățit, fiind înregistrată o creștere îngrijorătoare a cazurilor de atacuri armate, inclusiv cu explozibili, asasinate la comandă („sicarios”), răpiri, extorsiuni, jafuri, diverse alte acte săvârșite cu violență și cu uz de armă. Rețelele de crimă organizată operează în toate zonele țării, dar regiunile cu cele mai ridicate rate ale infracționalității sunt următoarele: Lima, Callao, La Libertad, Madre de Dios, Junin, Arequipa, Puno și Cusco. Drept urmare, în mai multe zone din Peru este declarată stare de urgență, forțele de poliție cooperând cu armata pentru a menține ordinea publică.
-
Teritoriile Palestiniene și Fâșia Gaza
-
Somalia
-
Sudan
-
Sudanul de Sud
-
Siria
-
Ucraina
-
Republica Centrafricană.
Dubai și Emiratele Arabe Unite – în zona de incertitudine
Deși nu se află în prezent pe lista roșie a interdicțiilor, Dubaiul este monitorizat atent din cauza contextului regional tensionat. Conflictul dintre Iran și Israel a dus la traversarea spațiului aerian al Dubaiului de rachete, ceea ce a determinat autoritățile să recomande evitarea călătoriilor neesențiale în regiune.
În cazul unei agravări a situației, Emiratele pot intra rapid în categoria zonelor interzise. Turiștii care aleg Dubaiul în 2025 sunt sfătuiți să urmărească constant evoluțiile din zonă.
Țări cu avertismente parțiale: informați-vă înainte de plecare
Pe lângă destinațiile interzise, există și o serie de state marcate cu avertismente moderate (niveluri 4–6/9), care vizează anumite regiuni sau orașe:
-
Egipt – în afara Peninsulei Sinai, riscurile variază pe zone. Pe teritoriul acestei țări sunt interzise folosirea dronelor și intrarea pe teritoriul acestei țări a autoturismelor cu tracțiune 4×4. De asemenea, realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor, poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii.
-
India – atenționări locale privind proteste, conflicte religioase sau risc de atacuri. MAE recomandă cetățenilor români să evite deplasările în statele Mizoram, Manipur și Nagaland din cauza violențelor provocate de ciocnirile dintre diferite grupuri etnice/ tribale.
-
Columbia – instabilitate locală, în special în regiunile rurale.
-
Rusia – multiple riscuri legate de contextul regional și sancțiunile internaționale.
-
Japonia și Indonezia – risc seismic și posibilă activare a unor zone de pericol natural. În insulele Flores sau Bali că, la data de 17.06.2025, a avut loc o nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-laki din provincia Nusa Tenggara de Est. Norii formați la peste 10 kilometri înălțime, din cenușă provenită în urma erupției vulcanice, afectează, în special, insula Flores. Autoritățile indoneziene au ridicat starea de alertă la cel mai înalt nivel. Au fost anulate zboruri spre și dinspre insulele Flores și Bali.
- Thailanda – este recomandată evitarea călătoriilor în următoarele provincii din sudul extrem al ţării: Pattani, Narathiwat, Yala şi Songkhla. Climatul de securitate în aceste regiuni este deosebit de volatil, iar turiştii se pot expune pericolului de a fi victime colaterale ale actelor de violenţă.
Ce trebuie să faceți înainte să plecați în vacanță
Pentru a evita orice surpriză neplăcută, specialiștii recomandă:
-
Consultarea site-ului mae.ro și a secțiunii „Alerte de călătorie” înainte de achiziția pachetelor turistice.
-
Alegerea unor vacanțe cu opțiuni de anulare flexibilă.
-
Evitarea regiunilor marcate cu alerte peste nivelul 6/9.
-
Înregistrarea pe platforma „Călătorește în siguranță” a MAE pentru notificări automate în caz de risc crescut.