FCU Craiova cere impozit de 80% pe salariile mari și eliminarea finanțărilor publice din fotbalul românesc

Publicat: 09 iul. 2025, 13:14, de Patrisia Brătan, în SPORT , ? cititori
FCU Craiova cere impozit de 80% pe salariile mari și eliminarea finanțărilor publice din fotbalul românesc
sursa foto: digisport.ro

FCU Craiova solicită Guvernului României o reformă fiscală severă în fotbalul profesionist, inclusiv un impozit de 80% pentru salariile ce depășesc 10.000 de euro și interzicerea finanțărilor din bani publici pentru cluburile din primele două ligi. 

FCU Craiova cere reforme fiscale drastice în fotbalul românesc

FCU Craiova a transmis o scrisoare deschisă Guvernului României, în care solicită măsuri urgente pentru a ajuta fotbalul profesionist din țară. Clubul susține că actuala legislație fiscală permite atragerea jucătorilor străini cu salarii mari, care nu reflectă veniturile reale ale cluburilor românești.

Prin actuala legislaţie cluburile au atras jucători din afară ţării cu salarii foarte mari în raport cu veniturile pe care le produce un club în România”, se arată în scrisoare.

FCU Craiova propune o nouă reglementare fiscală bazată pe loialitate, care să includă un impozit progresiv, culminând cu o taxă de 80% pentru sumele care depășesc 10.000 de euro lunar. De asemenea, clubul cere interzicerea finanțărilor din bani publici către echipele din Superliga și Liga a II-a, începând cu 2026.

FCU Craiova vrea interzicerea, începând cu anul 2026, a oricărei sume provenite din bani publici (oraşe, municipii, consilii judeţene) către cluburile profesioniste din Superliga şi Liga a II-a”, precizează clubul.

Propuneri pentru o reformă amplă și transparentă

În scrisoarea adresată premierului, FCU Craiova cere și reorganizarea federațiilor sportive naționale pe criterii de transparență, echidistanță, competență și neapartenență politică. Se cere și limitarea mandatelor în conducerea acestor entități, pentru a elimina influențele politice.

Practic, în ceea ce priveşte fotbalul, inclusiv FRF este supusă controlului politic, având în vedere faptul că majoritatea covârşitoare a membrilor participanţi în competiţii sportive sunt reprezentanţii unor cluburi care sunt dependenţi de votul politic. Această stare de lucruri trebuie să înceteze printr-o reforma a fotbalului şi a sportului românesc în general”, se arată în comunicat.

Clubul susține că adoptarea acestor măsuri va stimula libera concurență, va pune accent pe dezvoltarea tinerilor români și va aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, estimate la circa 150 milioane de euro anual. Acești bani ar putea fi folosiți ulterior pentru construirea de stadioane și baze sportive.

Prin adoptarea acestor măsuri stringente s-ar pune bazele unui restart al fotbalului profesionist prin care va fi stimulată libera concurenţă, accentul pe dezvoltarea tinerilor români şi resurse de cca. 150 milioane de euro pe an la bugetul naţional care, ulterior, vor putea fi folosite în construcţia de stadioane, baze sportive, etc”, adaugă FCU Craiova.