Alertă la Ministerul Sănătății. Antrax la unul dintre cele mai mari spitale din București

Publicat: 10 iul. 2025, 10:29, de Carmen Ciripoiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Alertă la Ministerul Sănătății. Antrax la unul dintre cele mai mari spitale din București
reorganizare Ministerul Sănătății secretari de stat direcții

Medicii din București au alertat DSP Ialomița după ce un tânăr în vârstă de 20 de ani din Ialomița, internat la Spitalul Matei Balș din București a fost diagnosticat cu antrax.

În urmă cu o zi, s-a stins din viață mama acestuia, care s-a prezentat la un spital din Slobozia cu amețeli și cefalee, apoi a intrat în comă. Femeia a fost transportată la București, dar s-a stins din viață. E în pericol și tatăl băiatului, care are simptome.

Familia a tăiat o oaie cu câteva zile în urmă

Tânărul a ajuns la camera de gardă de la spital marți după amiază, iar medicii au constatat că avea o leziune hemoragică cu vezicule. După ce au fost prelevate probe, a fost confirmat diagnosticul de antrax cutanat, potrivit informațiilor oferite de Adevărul.

Bărbatul le-a spus medicilor că a tăiat o oaie alături de părinții săi și bănuiește că ar fi intrat în contact cu sporii produși de bacteria Bacillus anthracis în urmă cu câteva zile.

Mama băiatului a murit

Prima care a început să aibă probleme cu sănătatea a fost mama băiatului. Pe data de 5 iulie a ajuns la Spitalul Județean de urgență din Slobozia, acuzând amețeli și dureri de cap și având o leziune cutanată pe corp.

După scurt timp a intrat în comă, a fost transferată la un spital din București și s-a stins din viață. Probleme are și tatăl băiatului, care prezintă simptome, iar medicii i-au luat probe pentru a confirma diagnosticul. Medicii din București au alertat imediat DSP Ialomița, urmând ca toți cei care au intrat în contact cu familia să fie verificați.

Cât de periculos este antraxul

Antraxul este o boală infecțioasă acută, cauzată de sporii produși de bacteria Bacillus anthracis. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și control al Bolilor Transmisibile, cel mai frecvent boala apare la bovine, ovine și caprine.

Maladia se poate instala și la oamenii care au intrat în contact cu animalele infectate sau părți ale corpului animalelor infectate cu antrax. Se poate transmite și prin consumul de carne provenită de la animale infectate și forma cea mai întâlnită este antraxul cutanat.

Simptomele bolii apar după o perioadă de incubație de 2-7 zile

Cei mai predispuși sunt crescătorii de animale, zootehniștii, vânătorii și medicii veterinari. Simptomele bolii apar, de obicei, după o perioadă de incubație de 2-7 zile, iar simptomele bolii variază în funcție de modul în care a fost transmisă. Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, pacienţii suspectați de antrax au consumat carne de oaie provenită din gospodăria proprie.