Băuturile „fără zahăr” care dublează riscul de diabet. Ce spun studiile recente despre sucurile dietetice

Publicat: 11 iul. 2025, 16:16, de Corina Oprea, în LIFESTYLE , ? cititori
Băuturile „fără zahăr” care dublează riscul de diabet. Ce spun studiile recente despre sucurile dietetice

Promovate ca alternative mai sănătoase la sucurile clasice, băuturile carbogazoase fără zahăr ar putea ascunde riscuri semnificative pentru sănătate. Două studii recente avertizează asupra unei legături între consumul îndulcitorilor artificiali și riscul crescut de diabet de tip 2, punând sub semnul întrebării siguranța acestor produse aparent inofensive.

Băuturile fără zahăr pot dubla riscul de diabet

Un studiu amplu desfășurat pe parcursul a 30 de ani, în cadrul proiectului CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), a analizat relația dintre băuturile fără zahăr, dietetice și apariția diabetului. Cercetarea s-a bazat pe datele a 4.654 de adulți, ale căror obiceiuri alimentare au fost monitorizate în timp, cu evaluări detaliate la începutul studiului, apoi după 7 și 20 de ani.

Cercetătorii au urmărit în special consumul de băuturi fără zahăr și îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza. Participanții au fost împărțiți în categorii în funcție de frecvența consumului acestor produse.

Rezultatele au arătat că persoanele care consumau cele mai multe băuturi dietetice aveau un risc cu 129% mai mare de a dezvolta diabet, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin. Diagnosticul s-a bazat pe mai mulți indicatori medicali, printre care glicemia a jeun peste 126 mg/dL, nivelul A1C peste 6,5% sau tratamentul medicamentos pentru diabet.

Combinațiile de aditivi din alimentele procesate, un alt pericol

Concluzii similare apar și într-un alt studiu recent, publicat în jurnalul PLOS Medicine, care investighează impactul aditivilor alimentari asupra riscului de diabet de tip 2. Cercetarea s-a desfășurat între 2009 și 2023 și a inclus datele nutriționale a aproape 109.000 de adulți din cohorta franceză NutriNet-Santé.

Studiul a identificat două combinații frecvente de aditivi din produsele procesate care ar putea crește semnificativ riscul de diabet.

Prima combinație include emulsifianți precum amidonul modificat, pectina, guma guar, carragenan, polifosfații și guma xantan, în asociere cu conservantul sorbat de potasiu și colorantul curcumină. Acești aditivi sunt întâlniți frecvent în supele instant, deserturile lactate și sosurile din comerț.

A doua combinație aduce în discuție acidifianți (precum acidul citric), coloranți artificiali (cum ar fi caramelul de amoniu), îndulcitori artificiali (aspartam, sucraloză) și alți emulsifianți, regăsiți în principal în băuturile carbogazoase dietetice.

Potrivit medicalnewstoday.com, diabetul de tip 2 afectează la nivel global aproximativ 830 de milioane de persoane, reprezentând 90% din totalul cazurilor de diabet. Creșterea consumului de alimente procesate, inclusiv sucuri și produse de dietă, contribuie semnificativ la această problemă de sănătate publică.