Un arheolog a descoperit posibilele rămășițe ale unei așezări bizantine de mult uitate, deschizând noi orizonturi în istoria creștinismului în Orientul Mijlociu, relatează FOX News.
Musallam R. Al-Rawahneh, profesor asociat de arheologie la Universitatea Mutah din Iordania, consideră că a descoperit vechea așezare Tarais consultând misterioasa hartă Madaba, un mozaic uimitor care i-a nedumerit pe istorici timp de secole. Cercetătorul a spus că a descoperit situl în apropierea satului iordanian Al-Iraq, într-o zonă cunoscută sub numele de Ain al-Qalaa.
Deși situl a fost pierdut în uitare, el a remarcat că așezarea odinioară prosperă era „strategic amplasată” de-a lungul rutelor comerciale care duceau spre regiunea sud-estică a Mării Moarte. La fața locului, Al-Rawahneh și echipa sa au descoperit artefacte, de la cioburi de ceramică și unelte de piatră până la fragmente de sticlă. De asemenea, el a descoperit fosile în timpul săpăturilor.
Se pare că zona era plină de vestigii arhitecturale, inclusiv o biserică bizantină. Când a fost întrebat care a fost cea mai interesantă descoperire de la fața locului, Al-Rawahneh a indicat mai multe descoperiri, inclusiv o biserică creștină și o presă de ulei de măsline.
Biserica, pe care istoricul a descris-o ca fiind „asemănătoare unei bazilici”, păstrează fragmente de podele mozaicate tipice clădirilor creștine bizantine. Arheologul a spus:
„Reflectă stilul bizantin, inclusiv o intrare proeminentă și posibile rămășițe de elemente decorative.”
Interesant este că arheologii au descoperit și diverse inscripții despre care Al-Rawahneh a spus că sunt legate de ritualuri funerare antice. Deși inscripțiile necesită studii suplimentare, profesorul a spus că acestea „ar putea conține imagini și referințe creștine”, ceea ce va oferi o mai bună înțelegere a practicilor religioase antice. Arheologii au descoperit, de asemenea, diverse inscripții.
Orașul a fost abandonat până în secolul al VII-lea d.Hr.
Al-Rawahneh consideră că situl a fost abandonat până în secolul al VII-lea d.Hr., pe baza dovezilor arheologice ale activității în zonă. Expertul a menționat schimbarea rutelor comerciale, cutremurele și schimbările de mediu ca posibile cauze. De asemenea, el a menționat că zona a trecut de sub controlul bizantin sub cel islamic în secolul al VII-lea.
Omul de știință a adăugat că în prezent sunt în curs de desfășurare cercetări suplimentare, inclusiv o studiere a zonelor înconjurătoare și o analiză suplimentară a artefactelor găsite.
Al-Rawahneh și-a exprimat speranța că cercetările viitoare vor „îmbunătăți înțelegerea orașului Tarais și a semnificației sale în contextul mai larg al arheologiei bizantine din Iordania”.