Puncte în plus la pensie: recalcularea aduce vechime suplimentară și venituri ignorate până acum
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Screenshot-2025-03-15-at-11.26.40.png)
Procesul de recalculare a pensiilor este în plină desfășurare, iar metoda de calcul va include, în premieră, și venituri care nu erau anterior constante, precum acorduri globale și prime, a anunțat joi ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Petre-Florin Manole.
„Continuă procesul de recalculare a pensiilor. Pentru unii, acest proces va fi benefic, în sensul că se vor adăuga niște ani de vechime”, a declarat Manole, într-o intervenție la Antena 3, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului, recalcularea pensiilor a avut deja efecte pozitive anul trecut, iar tendința se menține. „Dacă ne aducem aminte, anul trecut, în septembrie, n-a pierdut nimeni. Asta e important de spus. N-a pierdut niciun pensionar niciun leu în urma recalculării, dar au fost și pensionari care au câștigat 200, 300, 700, 1.000 lei, 2.000 lei în plus la pensia contributivă”, a afirmat oficialul.
Modificările recente vizează și tipurile de venituri luate în calcul. „Se vor adăuga la metoda de calcul a veniturilor fiecărui pensionar și anumite venituri care nu erau constante – acorduri globale, prime – care erau eventual temporare”, a explicat Manole.
Acesta a insistat că procesul este în beneficiul pensionarilor, chiar dacă valoarea punctului de pensie rămâne momentan nemodificată. „Asta va face încă o dată ca unii dintre pensionari să câștige mai mult, chiar dacă punctul de pensie nu crește”, a adăugat ministrul.
Aproape trei milioane de pensionari, scutiți de impozitul de 10%
În ceea ce privește măsura impozitării pensiilor mai mari de 3.000 de lei, Manole a precizat că a fost o decizie dificilă și că ministerul pe care îl conduce a susținut un prag mai ridicat pentru aplicarea taxei.
„E o măsură care nu a fost luată cu inima deschisă de nimeni. E o măsură pe care ne-am fi dorit să nu o luăm și în spațiul public au fost dezbateri”, a spus ministrul.
Manole a adăugat că ministerul a propus ca pragul de impozitare să fie de 4.000 de lei, în loc de 3.000: „Noi am cerut un prag mai înalt, la 4.000 lei, pentru că acum, când vorbim, aproape trei milioane de pensionari nu vor plăti niciun leu.”
Dacă propunerea ar fi fost acceptată, spune ministrul, și mai mulți pensionari ar fi fost scutiți de contribuții: „Asta ar fi făcut ca încă aproape 800.000 dintre pensionari să fie în categoria celor care nu vor plăti CASS.”
Ministrul a subliniat, totodată, că deciziile din coaliția de guvernare sunt rezultatul unor negocieri: „Am făcut tot ce am putut ca partid. Da, suntem într-o coaliție, sunt mai multe voci, mai multe opinii și trebuie să avem un consens.”