Victor Negrescu: „România nu e singură. Și alte state cer prelungirea PNRR”

Publicat: 12 iul. 2025, 08:29, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Victor Negrescu: „România nu e singură. Și alte state cer prelungirea PNRR”

Cum renegociază România Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)?
Invitat la Dialogurile Puterii, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu explică noile oportunități și pașii următori.

România se află în plin proces de renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), într-un context european marcat de provocări economice, crize politice și o nevoie acută de investiții strategice. Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, subliniază faptul că eforturile europarlamentarilor români încep să dea roade la Bruxelles. Comisia Europeană a preluat deja o parte dintre solicitările României, deschizând calea pentru o ajustare mai realistă și mai eficientă a PNRR. Iată ce a declarat Victor Negrescu despre acest proces:

„Poate domnul ministru să renegocieze mai ușor datorită nouă,” afirmă Victor Negrescu, referindu-se la faptul că anumite prevederi favorabile României au fost deja incluse în cea mai recentă comunicare a Comisiei Europene. Astfel, țara noastră are șansa să elimine din PNRR proiectele neviabile și să păstreze doar cele sustenabile. Termenul limită pentru aceste ajustări este toamna acestui an.

Negrescu subliniază că în această perioadă au loc ultimele etape ale negocierilor cu Comisia, urmând ca în toamnă planul modificat să fie aprobat. Un element esențial este posibilitatea unei prelungiri tehnice a implementării proiectelor din PNRR. Comisia Europeană a propus deja astfel de ajustări, care pot permite o extindere cu câteva luni. În plus, statele membre au primit libertatea de a redirecționa fonduri către:

  • Programe gestionate de Banca Europeană de Investiții (care pot continua după august 2026)
  • Programe din domeniul apărării (care pot fi implementate tot după această dată)

Apelul României a fost ascultat

„Apelul nostru deja este preluat,” a spus Negrescu, evidențiind că România a reușit deja o victorie importantă prin această prelungire tehnică. Totuși, pentru o prelungire completă, de 18 luni, este nevoie ca România să solicite oficial acest lucru Consiliului și Comisiei Europene.

Negrescu atrage atenția asupra responsabilității liderilor politici români: „Asta trebuie să facă președintele României în Consiliul European, ministrul de externe și ministrul proiectelor europene.” Potrivit acestuia, 70% dintre statele membre susțin ideea unei prelungiri, în ciuda reținerilor din partea Olandei și, mai recent, a Germaniei cu noul guvern de dreapta.

Un efort european, o șansă pentru România

Negrescu susține că România nu este singura țară care cere această prelungire. Grecia, Spania, Italia și Polonia sunt, de asemenea, interesate. Europarlamentarii români – inclusiv el, în calitate de coraportor – au lucrat pentru ca acest subiect să fie pus pe agenda Parlamentului European.

„Este în interesul Europei să avem această prelungire, pentru că sunt multe state în dificultate. Doar aproximativ 30% dintre jaloane fuseseră îndeplinite atunci când a fost aprobat raportul,” explică Negrescu, adăugând că mai mult de jumătate din fondurile europene nu au fost încă distribuite.

Vicepreședintele Parlamentului European consideră că o prelungire este nu doar posibilă, ci și esențială, în condițiile în care actualul cadru financiar se încheie abia la sfârșitul anului 2027. „Banii sunt acolo,” subliniază Negrescu, iar România trebuie să acționeze ferm și coordonat pentru a-și asigura accesul complet la aceste resurse esențiale pentru redresarea și modernizarea țării.