Pensiile peste 3.000 de lei vor fi impozitate doar parțial. Ministrul Muncii, totul despre noua taxă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Pensiile-peste-3.000-de-lei-vor-fi-impozitate-doar-partial.-Ministrul-Muncii-totul-despre-noua-taxa.jpg)
Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi taxate cu 10%, dar nu pe întreaga sumă. Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit explicații detaliate despre cum se va calcula această contribuție, în contextul măsurilor fiscale adoptate pentru reducerea deficitului bugetar. Măsura vine la pachet cu un proces de recalculare a pensiilor, menit să includă venituri suplimentare anterior neglijate.
Impozitarea nu vizează pensiile întregi
Ministrul Muncii a declarat că reprezentanții partidului său au încercat să impună un prag de impozitare mai ridicat, însă decizia a fost rezultatul negocierilor din cadrul coaliției guvernamentale.
„Am făcut tot ce am putut ca partid, dar suntem într-o coaliție, suntem mai multe voci și trebuie să existe consens, dar am făcut tot ce am putut ca acest prag să fie la 4.000 de lei”, a spus Florin Manole.
Florin Manole a explicat clar că pensiile nu vor fi impozitate în totalitate, ci doar diferența care depășește pragul de 3.000 de lei. Astfel, pentru o pensie de 3.100 de lei, contribuabilul va plăti impozit doar pentru cei 100 de lei care depășesc pragul.
„Primii 3000 de lei nu sunt impozitați cu absolut niciun leu. Apoi, dacă ai 3100 de lei pensia vei plăti 10% din suma aia, adică 10 lei. Dacă ai 4000 de lei pensie, vei plăti 10% pe diferența de la 3000 de lei la 4000 de lei, adică 10% din 1000, încă 100 de lei”, a precizat acesta.
Ministrul Muncii a menționat că sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii este pregătit pentru a pune rapid în aplicare noile reguli de taxare.
„Aș vrea să felicit colegii de la Casa de Pensii pentru faptul că vor reuși să aplice această nouă legislație într-un timp record”, a mai spus Florin Manole.
Recalcularea pensiilor continuă
Pe lângă introducerea impozitului, Ministerul Muncii continuă procesul de recalculare a pensiilor. În această etapă vor fi luate în considerare venituri care nu fuseseră incluse anterior, precum primele sau acordurile globale.
„Avem această mică recalculare. Se întâmplă acum când vorbim şi în perioada următoare, acolo se vor adăuga la metoda de calcul a veniturilor fiecărui pensionar şi anumite venituri care nu erau constante, acorduri globale, prime care erau eventual temporare. Nimeni nu va pierde”, a declarat Florin Manole.
Ministrul a precizat că unele persoane nu vor observa schimbări semnificative, mai ales dacă documentele aduse pentru recalculare reflectă venituri mici și pe perioade scurte.
„Nu vreau să creez o aşteptare nefondată. Sunt unii oameni care, la recalcularea mică, aducând poate documente cu contribuţii extrem de mici, pe o lună-două, raportate la 30 de ani de vechime sau poate chiar mai mult, nu vor avea o surpriză, în sensul că vor avea vreo creştere”, a concluzionat ministrul Muncii.