Spital pentru mari arși, gata în 2026. Ministrul Sănătății: În primăvara anului viitor va fi funcţional

Publicat: 11 iul. 2025, 23:00, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Spital pentru mari arși, gata în 2026. Ministrul Sănătății: În primăvara anului viitor va fi funcţional

Un spital ultramodern pentru mari arși prinde contur la Târgu Mureș, cu sprijinul Băncii Mondiale. Noul spital va avea 25 de săli de operație, 57 de paturi ATI și va putea deveni funcțional din primăvara anului 2026.

Spital pentru mari arși, aproape gata

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat vineri că lucrările la Centrul pentru Arși Gravi din Târgu Mureș, una dintre cele mai importante investiții în infrastructura sanitară românească, avansează rapid. Proiectul este realizat cu sprijinul Băncii Mondiale și urmărește crearea unui centru medical de înaltă performanță, destinat tratării pacienților în stare critică.

Ministrul a declarat că lucrările au ajuns deja la faza de amenajare interioară, iar ritmul susținut ar putea permite finalizarea spitalului până în primăvara anului 2026.

„Astăzi am vizitat şantierul Centrului pentru Arşi Gravi de la Târgu Mureş – un proiect esenţial, finanţat prin Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Băncii Mondiale. Lucrările avansează într-un ritm susţinut: se lucrează deja la interior, iar dacă ritmul se menţine, în primăvara anului viitor acest spital va fi funcţional”, a transmis Alexandru Rogobete, potrivit news.ro.

Centrul medical din Târgu Mureș va fi unul dintre cele mai mari din țară pentru tratarea marilor arși, cu o suprafață totală desfășurată de 24.577 metri pătrați. Proiectul include un centru specializat pentru pacienți critici, cu 5 paturi, dar și 10 paturi dedicate terapiei intermediare și procedurilor de microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

În plus, secția ATI va avea o capacitate de 57 de paturi, iar blocul operator va include 25 de săli de operație, amplasate pe două niveluri.

Investiția totală este de 322 de milioane de lei, sumă asigurată de Ministerul Sănătății printr-un parteneriat cu Banca Mondială.

Spitalul de mari arși, semn clar că sistemul de sănătate se schimbă în bine

Alexandru Rogobete a subliniat importanța acestui proiect în contextul unei perioade lungi de stagnare în domeniul construcției de spitale noi în România. El a explicat că apariția unor unități moderne de tratament este o dovadă că schimbările din sistemul medical încep să fie vizibile, dincolo de declarații politice.

„După zeci de ani de aşteptare şi promisiuni neonorate, începem să vedem spitale noi ridicându-se în România”, a spus ministrul.

Totodată, el a transmis aprecierea sa față de toți cei implicați în realizarea centrului, subliniind valoarea colaborării dintre instituții.

„Este un semn clar că sistemul de sănătate se schimbă în bine – nu doar pe hârtie, ci în mod concret, în beneficiul pacienţilor. Felicit echipa de management al proiectului, conducerea spitalului, echipa Băncii Mondiale din Ministerul Sănătăţii şi pe toţi oamenii de bună credinţă care fac ca lucrurile să se întâmple în bine”, a afirmat Rogobete.

Ministrul Sănătății consideră că acest spital ar putea deveni un exemplu de bune practici pentru alte investiții viitoare. Prin dotări moderne și servicii integrate, noul centru ar putea contribui la salvarea vieților în cele mai grave cazuri medicale, în condiții de siguranță și eficiență.

„Oamenii merită spitale moderne, sigure, eficiente – iar acest centru de la Târgu Mureş este dovada că se poate!”, a mai transmis Alexandru Rogobete.