Un gigant auto cu fabrică în România anunţă concedieri

Publicat: 12 iul. 2025, 09:40, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Un gigant auto cu fabrică în România anunţă concedieri

Gigantul auto Ford a convenit un acord cu angajații uzinei din Koln care prevede concedieri voluntare și protecția locurilor de muncă până în 2032, în contextul cererii scăzute pentru vehicule electrice.

Concedieri anunţate de Ford

Constructorul auto american Ford a ajuns la un acord cu reprezentanții angajaților pentru uzina din Koln, Germania, în contextul unei cereri slabe pentru vehicule electrice. Acordul vizează peste 10.000 de salariați și prevede o schemă de protecție a locurilor de muncă valabilă până în 2032, chiar dacă restructurarea include eliminarea a 2.900 de posturi, anunțate încă din noiembrie 2023.

„Reducerea de personal se va face în principal pe bază de plecări voluntare. Pachetele compensatorii sunt generoase și semnificativ mai mari decât media din industria auto”, a declarat Benjamin Gruschka, șeful consiliului angajaților, pentru Reuters, citat de news.ro.

Sindicatul IG Metall a salutat acordul, considerându-l o „plasă de siguranță”, dar a avertizat că viitorul producției de la Koln rămâne incert. În plus, angajații afectați vor putea face schimb de posturi cu salariați din alte regiuni ale companiei care doresc să plece voluntar.

Ford a investit 2 miliarde de dolari în modernizarea uzinei din Koln pentru producția de vehicule electrice, dar a cerut sprijin din partea autorităților, sub formă de stimulente financiare și dezvoltarea infrastructurii de încărcare, pentru a susține această tranziție.

Acordul va fi supus votului angajaților. Între timp, compania se pregătește și pentru închiderea uzinei din Saarlouis, o altă măsură dureroasă care afectează industria auto din Germania.

Ce se întâmplă în România

În schimb, statul român ar putea fi obligat să returneze o sumă considerabilă companiei Ford Otosan, care deține fabrica de automobile din Craiova. Decizia aparține Curții de Apel București și vine la capătul unui litigiu inițiat în 2017, în urma unui control fiscal derulat între 2014 și 2016, când ANAF a impus companiei plata suplimentară a peste 18,5 milioane de lei. Ford a contestat măsura în instanță, iar decizia din 8 iulie 2025 a dat dreptate companiei, obligând autoritățile să restituie întreaga sumă, la care se adaugă dobânzi fiscale și peste 117.000 de lei cheltuieli de judecată.

Instanța a anulat și măsura de diminuare a pierderii fiscale cu peste 72 de milioane de lei, considerând că statul a greșit în interpretarea cheltuielilor realizate de companie. Deși hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte, impactul bugetar al acestei spețe vine într-un moment sensibil pentru finanțele publice.

Ford Otosan, care a preluat fabrica din Craiova în 2022, este deținută de Ford Motor Co și Koc Holding, având în derulare investiții importante în România.