Se schimbă garda la Curtea Constituțională: Trei judecători noi, o favorită clară la șefie și un viitor decis în cinci zile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/2025-07-13-1370.jpg)
Duminică, Curtea Constituțională a României s-a reînnoit parțial prin depunerea jurământului de către cei trei noi judecători numiți: Dacian Cosmin Dragoș, Csaba Asztalos și Mihai Busuioc.
Ceremonia oficială a avut loc în fața președintelui Capitalei, Nicușor Dan, și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, deși președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a fost înlocuit la eveniment de vicepreședintele Raluca Turcan. La ceremonie au mai fost prezenți președintele Senatului Mircea Abrudean, premierul Ilie Bolojan și judecătorii Curții Constituționale.
Noii membri ai CCR și contextul numirilor
Dacian Cosmin Dragoș, numit de primarul general Nicușor Dan, este profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu experiență în drept și științe politice. El îl înlocuiește pe Livia Stanciu.
Csaba Asztalos, propus de UDMR și susținut de coaliția de guvernare, a fost votat de Camera Deputaților. Fost președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, el înlocuiește pe Varga Attila.
Mihai Busuioc, propus de PSD și susținut de coaliția de guvernare, a fost votat de Senat pentru postul de judecător CCR, în locul lui Marian Enache, fost și președinte al Curții de Conturi.
Jurământul și mandatul judecătorilor
Conform legii, fiecare judecător al Curții Constituționale depune individual jurământul: „Jur să respect și să apăr Constituția, îndeplinindu-mi cu bună-credință și fără părtinire obligațiile de judecător al Curții Constituționale. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Mandatul judecătorilor este de 9 ani, neprelungibil și nereînnoibil, iar exercitarea funcției începe de la data depunerii jurământului.
Alegerea noului președinte al Curții Constituționale
Odată cu această reînnoire, Curtea Constituțională are termen de 5 zile pentru alegerea unui nou președinte, conform Legii privind organizarea și funcționarea instituției. CCR este compusă din 9 judecători, numiți câte trei de Camera Deputaților, Senat și Președintele României. Curtea se reînnoiește periodic, câte o treime la fiecare trei ani.
Judecătorii numiți de președinte sunt Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Dacian Cosmin Dragoș. Cei numiți de Camera Deputaților sunt Gheorghe Stan, Bogdan Licu și Csaba Asztalos, iar cei numiți de Senat sunt Cristian Deliorga, Laura Scântei și Mihai Busuioc.
Alegerile pentru funcția de președinte CCR se desfășoară prin vot secret și necesită majoritatea voturilor judecătorilor, pe un mandat de 3 ani, reînnoibil. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, se organizează al doilea tur între primii doi candidați sau, în caz de egalitate, se decide prin tragere la sorți. Procesul este condus de cel mai în vârstă judecător.
Favorită la președinția CCR: judecătoarea Mihaela Ciochină
Surse politice indică că judecătoarea Mihaela Ciochină este principala favorită pentru a deveni noul președinte al Curții Constituționale. Numită în 2022 de președintele Klaus Iohannis pentru un mandat de 9 ani, Ciochină are o experiență juridică îndelungată. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București (1992), cu specializare în relații internaționale, ea a lucrat aproape 23 de ani în cadrul Senatului României, inclusiv ca director general al Direcției generale legislative. Din 2015 până în 2022 a fost consilier prezidențial, iar din iunie 2022 judecător CCR.
Cerințe și incompatibilități
Pentru a fi judecător la CCR, candidatul trebuie să aibă pregătire juridică superioară, o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior și înaltă competență profesională. Funcția este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celor didactice în învățământul juridic superior.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin