Piscine cu sârmă ghimpată: Germania nu mai are chef de haos

Publicat: 14 iul. 2025, 07:04, de Radu Caranfil, în LIFESTYLE , ? cititori
Piscine cu sârmă ghimpată: Germania nu mai are chef de haos

A început ca un anotimp. Vară. Soare, piele udă, copii care țipă de bucurie și bunici care motăie pe șezlong. Și s-a transformat, în Germania anului 2025, într-o stare de alertă. Piscinele publice – altădată locuri de respiro, de flirturi și de mici rebeliuni adolescentine – au fost împrejmuite cu sârmă ghimpată, pază armată și supraveghere video ca ambasadele din Kabul.

Ce-a ajuns piscina publică: din leagăn al verii în garnizoană a fricii

E noua realitate. Nu distopică, ci germană. Statul nu mai suportă haosul, iar cetățeanul, altădată relaxat în slip, a fost adus înapoi la realitate: violența, abuzurile sexuale și atacurile în grup s-au multiplicat, iar autoritățile au spus „genug!”.

Fortăreața din bazin

Asta e imaginea verii: piscine blindate. Cu garduri, camere de luat vederi, turnicheți și – uneori – soldați. Parcă ești la granița dintre două țări în conflict, nu la marginea Berlinului, unde copiii voiau să învețe să înoate, nu să treacă prin detector de metale. Dar sistemul a ajuns la fundul răbdării.

După o serie lungă de incidente grave, de la agresiuni sexuale până la bătăi de tip „găști urbane”, orașele au tras cortina de fier peste bazinele lor albastre. Și în loc de „bine ați venit”, primești privirea rece a unui agent de pază care îți cere buletinul ca la vamă.

Când spațiul public devine suspect

De ce se întâmplă asta? Dintr-un amestec de neputință politică și isterie civică. Pe de o parte, administrația a fost acuzată că a lăsat totul din mână. Că a tolerat prea multe. Că n-a știut să prevină, doar să reacționeze. Pe de altă parte, societatea a clocotit: germanii au cerut ordine, iar ordinul a venit sub forma sârmei ghimpate.

Numai că, în tot acest tablou, dispare ceva esențial: ideea de comunitate. Spațiul comun devine spațiu suspect. Te duci la piscină și ești tratat ca un potențial agresor. Toți suntem potențiali. Nimeni nu mai e doar cetățean. Toți suntem monitorizați.

Ce se întâmplă cu libertatea?

Vara e un anotimp al libertății. Al corpurilor dezgolite, al râsetelor fără filtru, al luminii care topește rigorile sociale. Dar cum arată libertatea când trece prin filtru? Când trebuie să fie „aprobată”? Când, pentru a o trăi, trebuie să stai la coadă, să semnezi un regulament și să fii de acord că, la nevoie, vei fi evacuat?

Este o libertate cu termen de valabilitate. Libertatea controlată, securizată, permisă. Dar nu e o libertate deplină. Este mai degrabă o eliberare condiționată.

Cine sunt „vinovații” și ce se întâmplă cu minoritățile

În subtext, totul are o direcție etnică. Germania evită pe cât posibil să spună cu voce tare cine sunt cei care provoacă incidentele. Dar internetul nu iartă. Se vehiculează teorii, identități, stereotipuri. Se vorbește despre tineri din medii vulnerabile, despre migranți, despre culturi care nu împărtășesc valorile occidentale.

Și atunci apare riscul cel mare: ca paza de la piscină să devină gard între „noi” și „ei”. Ca fortăreața de azi să devină zidul social de mâine. Și, din nou, libertatea se subțiază. Nu mai e pentru toți. Doar pentru unii.

Are justificare reală această nebunie?

Ce fel de lume este aceea în care trebuie să închizi cu garduri și sârmă ghimpată o piscină publică? Ce s-a rupt, în ce moment al istoriei recente s-a fisurat pactul social până într-acolo încât o baie de vară într-un cartier urban a devenit o problemă de securitate națională?

Poate că autoritățile germane au dreptate: nu mai este vorba despre recreere, ci despre supraviețuire în fața haosului. Poate că paznicii cu veste antiglonț și camerele de supraveghere nu sunt un exces, ci o ultimă redută a ordinii. Poate că nu mai avem voie să visăm la normalitate când realitatea arde la colț de bloc, în sudul orașului, în ochiul vigilent al unei camere de corp.

Dar poate că tocmai aici e problema. Poate că, în încercarea de a rezolva simptomele, lăsăm netratate cauzele. Poate că oamenii nu se bat la piscină doar pentru că sunt agresivi, ci pentru că nu mai au repere, nu mai au comunități, nu mai au rădăcini. Și atunci un colac de plastic devine teritoriu. Un tobogan devine front de luptă.

Ce fel de civilizație suntem dacă transformăm totul în fortăreață?

Ce mesaj transmitem când baricadăm un loc menit să fie oaza copilăriei, refugiul verii, răcoarea firească într-o Europă tot mai fierbinte?

Sigur, e ușor să spui că „nu e vina noastră”. Că vina e a valurilor de migrație, a lipsei de integrare, a multiculturalismului eșuat sau a sărăciei cronice. Dar realitatea este că o piscină cu sârmă ghimpată e semnul unui eșec profund, mult mai grav decât aparenta dezordine pe care o reprimă.

Ce urmează după ștrandul cu pază militarizată? Locurile de joacă cu turnuri de observație? Parcurile cu parole de acces? Zâmbetul la control?

Dacă nu ne întrebăm acum — are justificare reală această nebunie? — riscăm să ne obișnuim cu ea. Să nu ni se mai pară ciudat nimic. Nici uniforma de combat la bazinul de înot, nici copilul care crește printre grilaje, nici adultul care învață că libertatea se ia cu bon de ordine și cu detector de metale.

Iar când normalul devine o amintire, cel mai tare urlă liniștea.

O concluzie cu apă rece

Piscina blindată e un simbol. Ne spune că am ajuns la capătul răbdării, dar și al imaginației. Că nu mai știm să rezolvăm, doar să baricadăm. Că libertatea ne încurcă, și atunci o transformăm în reglementare.

Dar poate că vara nu înseamnă doar caniculă și haos hormonal. Poate că e momentul când putem să ne gândim, măcar o clipă, la ce societate vrem: una care plutește liberă în apă sau una care înoată cu vestă antiglonț.