Cât de periculoase sunt băile cu gheață. Sfaturi importante de la oamenii de știință

Publicat: 14 iul. 2025, 11:02, de Carmen Ciripoiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cât de periculoase sunt băile cu gheață. Sfaturi importante de la oamenii de știință

Practicate inițial mai ales de sportivii de performanță, băile cu gheață au devenit acum un model de afaceri. Există și beneficii, spun oamenii de știință, dar aceștia avertizează că băile cu gheață pot prezenta riscuri pentru sănătate, în special pentru persoanele care au o experiență limitată în utilizarea lor.

De la epoca romană până astăzi

Băile cu gheață nu sunt un concept nou pentru omenire,  „frigidarium”, o cameră cu o piscină sau o baie rece, fiind o caracteristică a majorității băilor romane. Sportivii folosesc de ani mulți băile cu gheață sau înotul în apă rece, iar în ultimii ani, a explodat numărul persoanelor care folosesc această terapie în scop recreativ.

Unele persoane au început să facă băi de gheață în propria casă, iar piața globală a căzilor de scufundare în apă rece a fost evaluată la aproape 338 de milioane de dolari în 2024. Oamenii de știință estimează că aceasta va ajunge la aproape 483 de milioane de dolari până în 2033.

Pe de altă parte, rețelele sociale sunt pline de persoane care meditează în timp ce îndură durerea, susținând că aceasta îmbunătățește sănătatea mentală, serotonina, testosteronul și metabolismul.

La ce sunt bune băile cu gheață

Specialiștii afirmă că băile cu gheață pot reduce durerile musculare după antrenamente intense, însă efectul este de scurtă durată.

Unele cercetări arată că imersia în apă rece poate îmbunătăți starea de spirit după o singură expunere la persoane tinere și sănătoase, dar alte cercetări nu constată aceste beneficii. Cât privește faptul că băile cu gheață ar fi benefice pentru sănătatea mentală, testosteron și pierderea în greutate, afirmațiile nu sunt susținute de dovezi solide.

Ce implică o baie de gheață

Temperaturile băilor de gheață variază adesea între 3-15 grade Celsius. Practicanții ar trebui supravegheați, mulți dintre ei nu știu la ce riscuri se expun. Băile de gheață declanșează o reacție fiziologică puternică, pentru că atunci când apa este sub 15 grade Celsius, corpul intră în șoc termic. Apare respirația greoaie, rapidă și incontrolabilă, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc.

Persoanele care stau în apă rece mai mult timp se pot trezi cu hipotermie, o afecțiune în care temperatura corpului scade la un nivel periculos. Tremuratul poate începe după câteva minute în apă rece, iar confuzia sau leșinul sunt semne grave care indică posibilitatea apariției hipotermiei.

Uneori, această reacție de „șoc rece” poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral, mai ales dacă există o afecțiune nediagnosticată care afectează inima, vasele de sânge sau creierul.

Chiar și după ieșirea din apă, temperatura corpului poate continua să scadă

Încă din 1969, cercetătorii au descoperit că și înotătorii experimentați pot avea dificultăți după doar câteva minute în apă rece. Participanții au fost scufundați în apă la 4,7 grade, complet îmbrăcați, și li s-a cerut să înoate ca și cum ar încerca să ajungă în siguranță.

Unii au dezvoltat dificultăți respiratorii grave și au fost nevoiți să înceteze înotul în mai puțin de 90 de secunde, cu mult înainte de a se înregistra o scădere măsurabilă a temperaturii corpului. Specialiștii spun că și după ieșirea din apă, temperatura corpului poate continua să scadă, fenomen cunoscut sub numele de afterdrop.

Expunerea la frig poate provoca, de asemenea, leziuni pe termen lung la nivelul nervilor și vaselor de sânge

Așadar, puteți întâmpina probleme, cum ar fi colapsul, chiar și după ieșirea din apă. Corpul nu poate rezista la temperaturi scăzute perioade lungi de timp și pot avea probleme chiar și persoanele tinere și sănătoase.

Expunerea la frig poate provoca, de asemenea, leziuni pe termen lung la nivelul nervilor și vaselor de sânge din mâini și picioare, cunoscute sub numele de leziuni cauzate de frigul neînghețat. Acest lucru este mai probabil dacă cineva petrece o perioadă îndelungată scufundat în apă rece.

Simptome precum amorțeală, durere și sensibilitate la frig pot persista ani de zile. De aceea, dacă decideți să încercați o baie de gheață, urmați întocmai sfaturile specialiștilor.

Semne care anunță un pericol

Atenție! A fi în formă nu vă protejează de șocul apei reci. Specialiștii recomandă să începeți întâi cu dușuri scurte, calde și reci, pentru a obișnui corpul. Nu mergeți niciodată singuri la o ședință de baie cu gheață. Limitați sesiunile la 3-5 minute și nu uitați că pot apărea probleme și după ce ieșiți din apă. Recunoașteți semnele de pericol: frisoanele, amorțeala și confuzia.