Grindeanu: România va ajunge la impozitul progresiv, asemenea statelor dezvoltate din UE
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/sorin-grindeanu-WhatsApp-Image-2025-06-10-at-11.48.53.jpeg)
Președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Sorin Grindeanu, a declarat, într-o intervenție la România TV, că România va înlocui în cele din urmă actuala cotă unică de impozitare cu un sistem de impozitare progresivă, similar cu cel utilizat în majoritatea statelor dezvoltate din Uniunea Europeană.
Liderul PSD a susținut că această schimbare este inevitabilă și că adoptarea impozitului progresiv ar aduce România în linie cu practicile economice ale celor mai dezvoltate țări din Europa.
„Tot acolo se va ajunge, eu am înţeles acest lucru. Doar nu poate să spună nimeni că Germania este înapoiată economic. Sau Franţa, sau Italia, sau Spania, sau Portugalia… doar trei state din Uniunea Europeană mai păstrează cota unică”, a afirmat Grindeanu.
Potrivit acestuia, impozitul progresiv „ia mai mult de la cei care câștigă mai mult”, dar vine și cu un „sistem foarte bun de deduceri”, care poate include cheltuieli legate de sănătate, educație sau întreținerea copiilor. Grindeanu a subliniat că astfel de mecanisme sunt deja aplicate cu succes în numeroase țări și că România ar trebui să urmeze acest model pentru a-și eficientiza sistemul fiscal și a reduce deficitul bugetar.
Divergențe în coaliție
În cadrul aceleiași intervenții, liderul social-democrat a amintit că PSD a susținut adoptarea impozitului progresiv chiar și în momentul în care în coaliția de guvernare s-a discutat majorarea cotei de TVA. La acea vreme, poziția PSD a fost una minoritară, nefiind susținută de restul partenerilor de guvernare.
„Era nevoie să facem [reforme fiscale], şi sunt măsuri care au fost discutate şi de guvernul trecut, sau guvernele trecute. Dar a fost o perioadă prelungită electorală și nimeni, nu doar PSD, nu a dorit să ia măsuri fiscale absolut necesare”, a declarat Grindeanu.
Fostul vicepremier a făcut referire și la contextul politic recent, marcat de multiple scrutine electorale – de la alegerile europarlamentare până la cele prezidențiale – care ar fi amânat adoptarea unor măsuri fiscale cu impact bugetar semnificativ.
Context economic
România funcționează, în prezent, cu un sistem de impozitare bazat pe cota unică, introdus în 2005. De-a lungul ultimilor ani, au existat numeroase propuneri și dezbateri privind înlocuirea acestui sistem cu unul progresiv, pe fondul nevoii de a crește veniturile la bugetul de stat și de a reduce inegalitățile sociale.
În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, sistemul progresiv este norma, cu cote de impozitare care cresc în funcție de veniturile individuale ale contribuabililor. Un astfel de sistem este considerat de susținători mai echitabil din punct de vedere social, deși criticii săi atrag atenția asupra posibilelor efecte asupra investițiilor și creșterii economice.