România cere fond de criză pentru fermieri, pentru a combate importurile masive din Ucraina

Publicat: 15 iul. 2025, 09:14, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
România cere fond de criză pentru fermieri, pentru a combate importurile masive din Ucraina
sursa foto: captură video

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a propus înființarea unui fond de criză la nivelul Uniunii Europene, destinat sprijinirii fermierilor europeni afectați de impactul economic al importurilor agricole masive din Ucraina.

Fond de criză cerut la Bruxelles

Propunerea a fost făcută în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), desfășurată la Bruxelles, unde ministrul român a subliniat necesitatea unei acțiuni concrete și solidare pentru a proteja sectoarele agricole vulnerabile din statele membre.

„Trebuie să trecem de la discuții la fapte și să luăm măsuri concrete pentru protejarea sectoarelor agricole grav afectate (…) Nu cerem privilegii, ci măsuri echitabile pentru că, noi toți îi reprezentăm pe fermierii din tarile Uniunii Europene și avem datoria să avem grijă de ai noștri!”, a transmis Florin Barbu printr-o postare pe facebook.

Fondul de criză ar urma să compenseze pierderile suferite de producătorii agricoli din cauza dezechilibrelor provocate de creșterea semnificativă a importurilor ucrainene, în special în domeniile cerealelor și al produselor procesate.

Inițiativa anunţată de ministrul Florin Barbu vine în contextul în care mai multe state est-europene, inclusiv România, se confruntă cu presiuni interne tot mai mari din partea agricultorilor afectați de concurența neloială și scăderea prețurilor la poarta fermei.

Pierderi uriaşe pentru fermieri după izbucnirea războiului

Războiul din Ucraina a adus dezechilibre puternice în sectorul agricol românesc, însă cele mai importante au fost consemnate pe piaţa cerealelor, pierderile lor ajungând la miliarde de euro, iar compensațiile au fost minime.

Fermierii români au resimţit din plin aceste dezechilibre, confruntându-se cu o concurenţă neloială din partea produselor ucrainene, preţuri derizorii la cereale, pierderi de miliarde de euro, compensaţii minime din partea UE şi multe constrângeri date de legislaţia europeană.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi al COPA-COGECA, cea mai mare organizaţie a fermierilor şi cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, Marius Micu, consideră că România a primit în 2023 compensaţii minime pe schemele directe de ajutor pe care le-a oferit Uniunea Europeană, de numai 10% din pierderile suferite de fermierii români, cuantificate de Comisia Europeană la doar un miliard de euro.

Fermierii spun că ceea ce au semnalat după începerea războiului din Ucraina că se va întâmpla „s-a şi întâmplat din păcate”, pentru că atât Uniunea Europeană cât şi instituţiile statului nu au delimitat foarte bine tranzitul de import.