Raport dur pentru Dezvoltarea lui Cseke și Veștea: 9 miliarde în joc, rezultate sub așteptări și controale limitate

Publicat: 15 iul. 2025, 08:33, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Raport dur pentru Dezvoltarea lui Cseke și Veștea: 9 miliarde în joc, rezultate sub așteptări și controale limitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a fost supus unui audit de către Curtea de Conturi privind modul în care a gestionat fondurile publice în anul 2023. Concluziile sunt îngrijorătoare: instituția a primit o opinie cu rezerve, din cauza unor erori contabile semnificative și a unei serii de vulnerabilități sistemice în implementarea programelor guvernamentale.

Curtea de Conturi arată, încă din introducerea raportului, că „au fost constatate erori cu influențe semnificative, dar nu generalizate, asupra situațiilor financiare raportate de MDLPA”. Chiar dacă unele dintre aceste greșeli au fost corectate în timpul auditului, ele indică lipsuri serioase în procesele de raportare financiară și control intern.

În 2023, Dezvoltarea a avut doi miniștri: Cseke Attila de la UDMR, până la  15 iunie, și Adrian Veștea, de la PNL, care mers cu mandatul până în 2024.

Erori contabile de peste 100 milioane lei

Printre cele mai importante nereguli identificate se numără lipsa reevaluării creanțelor, disponibilităților și datoriilor aferente programelor de cooperare teritorială, ceea ce a dus la denaturarea bilanțului instituției. Concret:

  • Activele curente au fost diminuate cu 94,36 milioane lei, iar

  • Datoriile curente – cu 143,04 milioane lei, prin neactualizarea acestora la cursul InforEuro din penultima zi lucrătoare a lunii.

Raportul subliniază că „eroarea contabilă a fost corectată în timpul auditului”, însă impactul inițial asupra situațiilor financiare a fost major.

Alte erori importante:

  • Tranzacții interne neeliminate la nivelul Direcției Generale Cooperare Teritorială Europeană, care au dus la denaturarea bilanțului cu 134,9 milioane lei;

  • Reflectarea greșită a creanțelor ISC a dus la supraestimarea activelor cu 13,9 milioane lei.

87% din buget alocat dezvoltării locale – cu rezultate slabe

În 2023, MDLPA a gestionat plăți totale de 9,56 miliarde lei pentru dezvoltare locală, dintre care: 8,45 miliarde lei au fost fonduri naționale, iar 1,11 miliarde lei au venit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Din aceste fonduri PNRR: 22,3% (245 milioane lei) au fost nerambursabile, și 77,7% (860 milioane lei) rambursabile.

Totuși, eficiența programelor a fost scăzută. De exemplu, „Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat” a decontat doar 2,27 milioane lei dintr-o alocare de 200 milioane lei – adică mai puțin de 1,2%.

În raport, Curtea de Conturi notează: „Au fost finanțate programe fără decontări (…) sau cu sume modeste raportate la alocările semnificative, semnalând lipsa de planificare strategică și deficiențe în identificarea beneficiarilor.”

Paralelisme, întârzieri și lipsă de control

Auditul subliniază existența mai multor programe cu obiective similare, dar cu mecanisme diferite de implementare – ceea ce a condus la suprapuneri și ineficiență, mai ales în domeniile infrastructurii rutiere, rețelelor de apă și locuințelor.

În ceea ce privește Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), după un deceniu de funcționare:

  • Rata medie de finalizare a obiectivelor a fost de doar 69,91%, potrivit raportului.

Programul de investiții „Anghel Saligny”, lansat în 2021, a înregistrat performanțe și mai slabe:

  • Doar 56,36% din bugetul de 52,6 miliarde lei a fost contractat, iar

  • Doar 4,71% din alocări au fost decontate, adică aproximativ 2,47 miliarde lei pentru 950 din cele 4.852 de obiective.

Curtea a avertizat: „MDLPA nu a analizat temeinicia prelungirii duratelor de execuție a investițiilor, considerând această responsabilitate exclusiv în sarcina UAT-urilor, ceea ce generează riscuri bugetare suplimentare.”

Lipsa monitorizării și verificări superficiale

Unul dintre cele mai criticate aspecte ale gestionării fondurilor publice a fost lipsa mecanismelor de control:

  • Verificările ministerului asupra solicitărilor de plată au fost „limitate”;

  • Valoarea sumelor neconforme constatate în 2023: 4,55 milioane lei;

  • Controalele fizice efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) au fost subdimensionate, în contextul în care MDLPA a trimis 6.590 de solicitări de control, dar doar 4.915 au fost onorate.

ISC s-a confruntat cu o criză de personal și cu „un sistem de salarizare nemotivant în raport cu piața muncii”, ceea ce a redus capacitatea efectivă de monitorizare.

Prejudicii și nereguli la UAT-uri

Un alt semnal de alarmă tras de Curtea de Conturi vizează utilizarea fondurilor publice de către beneficiari – în special unitățile administrativ-teritoriale (UAT).

În 2023, au fost descoperite plăți pentru lucrări neexecutate, materiale nelivrate sau decontări la prețuri mai mari decât cele ofertate. La un număr de 98 de obiective de investiții au rezultat prejudicii în valoare de 10.973 mii lei, reprezentând 0,55% din valoarea plăților verificate. Estimarea extrapolată indică un prejudiciu potențial de aproximativ 55.758 mii lei.

Curtea de Conturi a notat sec: „A fost identificat un nivel al indisciplinei financiare la UAT-uri ce nu poate fi ignorat.”

Alte deficiențe: ANL, INA și cadastrul național

Problemele identificate nu se opresc la programele de dezvoltare locală. Alte instituții și programe gestionate de MDLPA sunt de asemenea afectate:

Programul național de construcții de interes public sau social:

  • Cel mai ridicat nivel al finanțării din ultimii ani, dar fără evidență clară a rezultatelor”;

  • Nu există un istoric al obiectivelor finalizate.

Programul de locuințe pentru tineri (ANL):

  • Lipsa unei evidențe complete a veniturilor din chirii;

  • Nicio corelare clară între veniturile proprii ale ANL și solicitările de fonduri de la bugetul de stat.

Programul național de cadastru (PNCCF):

  • Grad de implementare la 30 septembrie 2024: doar 8,58% din UAT-uri (273 din 3.181);

  • Doar 25,23% din suprafața țării era cadastrată;

  • Execuția bugetară a fost la 15% din alocările anului 2023.

Institutul Național de Administrație (INA):

  • „Scopul avut în vedere la înființare nu a fost atins”, INA formând sub 2% din personalul administrației publice;

  • Rol marginal pe piața formării profesionale, afectat și de „concurența neloială” din partea operatorilor privați.

Auditul realizat de Curtea de Conturi trasează un diagnostic clar: MDLPA gestionează un volum uriaș de fonduri, dar cu mecanisme slabe de control, programare ineficientă și o supraveghere deficitară a beneficiarilor.

Lipsa unor instrumente de control eficiente afectează capacitatea ordonatorului principal de credite de a gestiona adecvat fondurile publice”, se arată în concluzia raportului.

Pentru a evita risipa banului public și pentru a crește eficiența investițiilor, este nevoie de reforme structurale în administrarea programelor publice și de întărirea capacității administrative la toate nivelurile – central și local.