Ministrul Muncii anunță suspiciuni de fraude masive în sistemul de pensii. Certificate de handicap, emise „în serie” pentru aceeași boală
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/Florin-Manole-lider-PSD-sector-1-zero-impozit-pe-venit-pentru-tinerii-sub-26-de-ani.png)
Ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, atrage atenția asupra unei probleme grave din sistemul de acordare a certificatelor de handicap. Potrivit acestuia, în România sunt din ce în ce mai multe cazuri de persoane care primesc certificate pentru aceeași afecțiune, de la același medic. În paralel, autoritățile au demarat o campanie națională pentru combaterea muncii la negru, în special în sectorul construcțiilor.
Ministrul Muncii, despre certificate pe bandă rulantă pentru aceeași boală
Ministrul Muncii a declarat că există o creștere constantă a numărului de certificate de handicap emise pentru aceeași „boală”, de la același medic, semn al unei fraude structurale care afectează grav sistemul social.
El a explicat că instituțiile implicate încearcă acum să limiteze și să elimine astfel de situații printr-un mecanism de transparentizare și prin revizuirea criteriilor de acordare a certificatelor.
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate, de la acelaşi medic, pentru aceeaşi în ghilimele boală. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda şi, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea”, a declarat Petre-Florin Manole.
Ministrul a mai precizat că, împreună cu Ministerul Sănătății, se lucrează la modificarea listei cu afecțiunile eligibile pentru obținerea certificatelor de handicap.
El a punctat că în România există afecțiuni care, deși sunt reale și afectează calitatea vieții, nu ar trebui să fie automat motiv pentru acordarea unui astfel de certificat.
„România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean, dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a explicat ministrul.
Totodată, el a evidențiat impactul economic pe care acest tip de fraudă îl are asupra comunităților mici, spunând că „acest gen de fraudă distruge bugetele locale ale unor localităţi mici, care nu au industrie mare şi nici bugete mari”.
Campanie națională împotriva muncii la negru
În cadrul aceleiași intervenții, ministrul a anunțat și lansarea unei campanii naționale pentru combaterea muncii nedeclarate.
Acțiunea a început în sectorul construcțiilor, unde peste 1.000 de inspectori de muncă din toate județele controlează simultan angajatorii și lucrătorii, în vederea identificării și sancționării muncii la negru.
„Azi, când vorbim, suntem în a doua zi a unei campanii naţionale în care peste 1000 de inspectori de muncă din toată ţara, din toate judeţele, concomitent, merg într-o campanie pentru a depista munca la negru”, a spus Petre-Florin Manole.
Ministrul Muncii a subliniat că această campanie nu este una izolată și că Inspecția Muncii aplică deja frecvent sancțiuni pentru muncă nedeclarată. El a menționat că doar în luna precedentă au fost aplicate peste 200 de amenzi în astfel de cazuri.
„E important ca oamenii care muncesc cinstit în această ţară, în construcţii, de exemplu, să primească legal şi oficial şi cu toate taxele plătite la zi, banii pe care îi merită pentru munca lor”, a adăugat ministrul.
De asemenea, Manole a precizat că angajatorii corecți sunt afectați de concurența neloială a celor care practică munca la negru, motiv pentru care autoritățile trebuie să intervină.