„Stegarul Dac” refuză să mănânce de 18 zile! Ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la Rahova

Publicat: 17 iul. 2025, 23:46, de Rona David, în Justitie , ? cititori
„Stegarul Dac” refuză să mănânce de 18 zile! Ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la Rahova

„Stegarul Dac”, în greva foamei de 18 zile la Rahova! Deputata Laura Gherasim trage un semnal de alarmă: „Viața deținuților e în pericol!”. Într-un comunicat transmis ziarului Puterea, Laura Gherasim, președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, atrage atenția asupra unor scene dramatice în Penitenciarul Rahova! Cezar Dinu Avramuță, cunoscut ca „Stegarul Dac”, se află în greva foamei de 18 zile, iar starea sa de sănătate se degradează pe zi ce trece.

Președinta Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Parlament, l-a vizitat pe Stegarul Dac și lansează un avertisment grav: „Deținuții riscă să moară din cauza condițiilor din închisori!”

Vizita oficială a fost făcută în urma mai multor petiții primite la Comisie. Însoțită de un reprezentant tehnic, deputata a discutat față în față cu „Stegarul Dac”, care a slăbit vizibil, dar a rămas lucid și extrem de îngrijorat de ceea ce el consideră a fi „nedreptăți grave comise de statul român”.

„Avem de-a face cu o problemă sistemică. Oamenii sunt închiși și abandonați. Nu există sprijin, nu există reintegrare, doar nepăsare cruntă”, a declarat deputata Gherasim.

Avramuță, devenit simbol al protestului naționalist în anii trecuți, acuză autoritățile de abuz și susține că a intrat în refuz de hrană din cauza anulării alegerilor și a „tăcerii asurzitoare a societății civile”. El spune că nu doar el suferă, ci toți deținuții, care nu primesc nici măcar îngrijire medicală decentă.

Caniculă, celule supraaglomerate, lipsă de aer și tratamente inumane – acestea sunt condițiile descrise de Gherasim în penitenciar. În prezent, alte două persoane refuză hrana în semn de protest.

„Solicit dotarea de urgență a celulelor cu ventilatoare! E o chestiune de viață și de moarte!”, a transmis tranșant deputata.

Toate aceste probleme grave vor fi aduse în fața opiniei publice pe 30 septembrie, într-o conferință organizată în Parlament, unde vor fi invitați reprezentanții instituțiilor-cheie. Scopul? Găsirea unor soluții rapide și reale pentru îmbunătățirea situației din penitenciare.

Ai o problemă? Scrie Parlamentului!

Deputata reamintește că românii au dreptul constituțional de a depune petiții. Acestea pot fi trimise personal, prin poștă sau online, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții.