Ministrul Sănătății a dat vestea. Rezidenții vor fi plătiți pentru gărzi de spitalele unde lucrează
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/rezidenti.jpg)
Alexandru Rogobete a anunțat că, începând cu 1 septembrie 2025, salariile medicilor rezidenți care lucrează în spitalele private nu vor fi plătite de Ministerul Sănătății, așa cum se întâmplă în prezent, ci de unitățile sanitare private.
Ministrul a anunțat această măsură după o întâlnire cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.
În toamna acestui an, va fi lansată campania „Încrederea ne face bine”
Această măsură face parte din strategia de reducere a cheltuielilor bugetare și de responsabilizare a sectorului privat. Totodată, Alexandru Rogobete a cerut medicilor care lucrează în sistemele public și privat să respecte programul de lucru din spitalele publice. În caz contrar, calitatea serviciilor va fi afectată.
„Îi rog pe colegii din sectorul public să respecte programul de lucru. Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public și privat. Respectarea programului de lucru din spitalul public este, conform legislației, obligatorie”, susține ministrul Sănătății.
De asemenea, ministrul a anunțat că în toamna acestui an va fi lansată campania „Încrederea ne face bine”, în scopul promovării colaborării între sistemele public și privat.
Medicii rezidenți din spitalele publice, tratați ca niște slugi
Potrivit estimărilor, anul acesta în jur de 7000 de medici rezidenți lucrează în România, din care 20% își desfășoară activitatea în spitalele private, având salariile plătite de stat. Salariul unui rezident variază între 6000-10.000 de lei lunar. Ce se întâmplă cu rezidenții care lucrează la spitalele de stat? Muncesc, până la epuizare, fără ca cineva să se intereseze de soarta lor.
Rezidenții au ajuns să stea în spitalele publice chiar și 32 de ore
Zilele trecute, un medic rezident de la Cluj a declarat, sub anonimat, că a ajuns să stea în spital chiar și 32 de ore, fără să fie plătit și fără nici o pauză, mâncare sau apă din partea spitalului. „Nu mori dacă mai stai”, susține medicul rezident că i s-a spus.
Mai mult, acesta susține că liniile de gardă sunt pline de medici rezidenți, dar, surprinzător, aceștia nu apar în foile de pontaj. Rezidenții susțin că au ajuns să fie tratați „ca o resursă consumabilă” și ajuns să facă chiar și opt gărzi pe lună. În aprilie doi rezidenți au murit la Iași, unul după altul. Pe cine interesează că sistemul i-a condamnat la epuizare?