S-a deschis circulația feroviară pe un nou traseu! Firul cu tunelul Bata reduce timpul în trafic cu 30 de minute

Publicat: 18 iul. 2025, 06:23, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
S-a deschis circulația feroviară pe un nou traseu! Firul cu tunelul Bata reduce timpul în trafic cu 30 de minute
S-a deschis circulația feroviară pe un nou traseu: firul cu tunelul Bata

În România nu se deschid doar loturi de autostradă. Din când în când mai avem parte și de inaugurarea unor trasee feroviare. De data asta, vorbim de un traseu nou, care a fost deschis joi, în județul Arad. Este cel cu tunelul Bătuța (numit și Bata), parte a unui traseu feroviar nou de 13 km între stațiile Bârzava și Vărădia. Cum se mai întâmplă pe la noi, tunelul a fost străpuns în ianuarie 2023 și abia după aceea CFR a reușit să taie arborii de pe deal, la aproape șase ani de la semnarea contractului de lucrări.

S-a deschis circulația feroviară pe un nou traseu

S-a deschis circulația feroviară pe un nou traseu de 13 km. Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că joi, 17 iulie 2025, s-a dat în exploatare firul II de circulație de pe noua variantă de traseu Bârzava – Vărădia și din tunelul Bata, obiective incluse în proiectul de reabilitare a căii ferate de pe Tronsonul 2 KM 614 – Gurasada, subtronsonul 2b: Bârzava – Ilteu.

Lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe noua variantă de traseu dintre Bârzava – Vărădia au inclus și importante construcții feroviare, printre care cele două poduri peste râul Mureș, cu lungimi de 500 m, respectiv 550 m, pasajele rutiere superioare de la Vărădia și Bârzava și tunelul Bata, în lungime de 603 m, după cum informează CFR SA.

Este vorba de lucrări noi de artă, care vor permite practic atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h, pentru trenurile de călători, pe o lungime cât mai mare a traseului Bârzava – Ilteu (36,042 km).

Ce lucrări au fost executate pe noul traseu feroviar Bârzava – Bata – Văradia

Potrivit CFR Infrastructură, pe noul traseu feroviar Bârzava – Bata – Văradia, în lungime de 15,96 km (cale dublă), au fost realizate nu mai puțin de 25 de lucrări de artă, 7 construcții civile. De asemenea, au fost montate inclusiv instalațiile de Centralizare Electronică (CE) și Bloc de Linie Automat Integrat (BLAI).

Iată ce lucrări de artă s-au realizat pe traseu:

  • 2 poduri peste râul Mureș cu lungimi de 550 m, respectiv 500 m, pe care trenurile de călători vor circula cu viteza de 120 km/h, după perioada de stabilizare a prismei de piatră spartă, viteză care va crește la 160 km/h, la finalul lucrărilor;
  • 2 pasaje rutiere superioare peste calea ferată, la Vărădia si Bârzava;
  • 9 poduri;
  • 11 podețe;
  • tunelul Bata în lungime de 603 m, realizat lângă malul stâng al râului Mureș, prin săpătură mecanizată, care va permite atingerea vitezei maxime de circulație de 160 km/h pentru trenurile de călători și de 120 km/h pentru trenurile de marfă;
  • punct nou de oprire Lalașinț – PO Lalasinț;
  • punct de secționare Bata;
  • clădire nouă de călători în stația Vărădia, inclusiv pasarelă pietonală peste cele 4 linii CF;
  • 5 site-uri GSM-R pentru comunicații feroviare.
  • instalație CE și BLAI pe relația Bârzava Nouă – Bata – Vărădia;
  • semnale noi și instalație autostop cu inductoare de cale.

Se va putea circula cu maxim 160 km/h

CFR spune că prin darea în exploatare a noii variante de traseu Bârzava – Bata – Văradia, trenurile de călători vor circula, în această primă fază, pe firul II cu o viteză maximă de 120 km/h (viteză stabilită în Mersul Trenurilor 2024 -2025). Pe firul I, unde sunt în execuție lucrările finale, traficul feroviar urmează a fi redeschis peste aproximativ 2 luni, perioadă necesară lucrărilor de reconfigurare a căii ferate din capătul Y al stației Vărădia.

S-a deschis circulația feroviară pe un nou traseu: firul cu tunelul Bata

Odată cu deschiderea noului traseu parcurgerea distanței se va face în circa 15-20 minute, față de 45 minute până acum.

Modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe Subtronsonul 2b Bârzava – Ilteu (progres fizic de execuție de 95%) acoperă o gamă complexă de lucrări feroviare (linii, peroane, instalații de siguranță și dirijare a traficului, gări, puncte de oprire, poduri, podețe, tuneluri, pasaje pietonale, treceri la nivel, substaţii de tracţiune) şi are ca obiectiv general:

  • asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre (ramura nordică);
  • îmbunătăţirea calităţii transportului feroviar, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă;
  • introducerea sistemului ERTMS/ETCS Nivel 2.