Asistenții medicali strigă după ajutor. S-au săturat să fie plătiți „nejustificat de slab”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/asistent-medical.jpg)
Sindicatul Național „Forța Legii” trage un semnal de alarmă și cere ajutorul ministrului Sănătății. Asistenții medicali nu sunt doar suprasolicitați și neprotejați, sunt și neplătiți așa cum merită și își doresc condiții decente de muncă și respect profesional.
Sindicaliștii cer corectarea grilei salariale
Scrisoarea Sindicatului Național a venit în contextul reformei fiscale a Guvernului Bolojan, care propune plafonarea sporurilor și măsuri de eficientizare, stârnind temeri de tăieri salariale. Sindicatul susține că asistenții medicali sunt subevaluați, suprasolicitați și neprotejați, deși au un rol vital, fiind plătiți „nejustificat de slab” în raport cu riscurile și volumul de muncă.
„Asistenții medicali sunt subevaluați, suprasolicitați și neprotejați”
Sindicaliștii cer corectarea grilei salariale, regândirea sistemului de sporuri pentru a reflecta riscurile reale din secții precum ATI, UPU sau oncologie, și investiții în infrastructură pentru a elimina improvizațiile din spitale.
„După ani de promisiuni, peticeli și ignoranță instituțională, realitatea din spitale este tot mai dură: asistenții medicali sunt subevaluați, suprasolicitați și neprotejați, în ciuda rolului vital pe care îl au în menținerea sistemului de sănătate pe linia de plutire”, se arată în scrisoarea deschisă a sindicatului adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete.
Sunt necesare „sporuri reale”
Sindicaliștii susțin că sunt necesare „sporuri reale” și o regândire națională a sistemului de sporuri „Muncim în gărzi, ATI, UPU, secții oncologice, psihiatrie, chirurgie, spitale de boli infecțioase și, cu toate acestea, sporurile nu reflectă riscurile reale.
Cerem o regândire națională a sistemului de sporuri, astfel încât să fie transparente, unitare și proporționale cu gradul de expunere și pericol”, se mai arată în scrisoarea către ministrul Sănătății.
Asistenții medicali susțin că au ajuns să improvizeze, în loc să trateze
De asemenea, asistenții medicali au făcut referire la condițiile e muncă, punctând faptul că sunt obligați de multe ori să compenseze lipsurile de medicamente, materiale sanitare sau personal.
„Nu este normal ca, în 2025, să fim nevoiți să improvizam în loc să tratăm. Este nevoie urgentă de investiții în infrastructura spitalicească și în logistica actului medical”, se mai explică în scrisoare. Conform Legii nr. 153/2017, salariile de bază pentru asistenții medicali variază între 2.800 lei net pentru debutanți și 6.000 lei net, pentru cei cu vechime maximă.
O altă problemă este deblocarea posturilor
Nu în ultimul rând, sindicaliștii cer ca posturile să fie deblocate urgent și „exodul” să fie stopat.
„În spitale, un asistent medical este uneori nevoit să deservească singur 30-40 de pacienți. Cerem deblocarea imediată a posturilor, angajarea de personal suficient și stabilirea unui plan național de ocupare sustenabil.
Cerem o reformă instituțională profundă: conducere aleasă democratic, reprezentare reală a intereselor profesionale și o restructurare a mecanismelor de avizare, control și formare. Sănătatea nu se poate face fără asistenți medicali, iar asistenții medicali nu mai pot lucra la limita epuizării și demnității.
Dacă Ministerul Sănătății continuă să ne ignore, protestele și acțiunile sindicale nu vor întârzia să apară. Vă solicitam public să tratați aceste revendicări cu seriozitate și urgență, pentru că fără noi, sistemul cedează”, este dorința asistenților medicali.