RCA mai scump în iulie. Unii șoferi plătesc cu 50% mai mult

Publicat: 18 iul. 2025, 12:14, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
RCA mai scump în iulie. Unii șoferi plătesc cu 50% mai mult

Eliminarea plafonării tarifelor RCA, începând cu 1 iulie 2025, a venit la pachet cu primele creșteri semnificative de prețuri. Măsura introdusă anterior pentru a proteja piața de volatilitatea bruscă a tarifelor nu mai este în vigoare, iar piața a reacționat imediat. Pentru șoferi, asta înseamnă facturi mai mari, uneori cu până la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Diferențe uriașe între ofertele RCA

Creșterile medii la RCA sunt în jur de 5% față de luna trecută, însă în realitate, diferențele de tarif pot ajunge și la 50% față de iulie 2024, în funcție de profilul clientului și istoricul de daune.

Un exemplu concret: un șofer în vârstă de 39 de ani, cu aceeași clasă de bonus ca în anul precedent, a primit o ofertă de 2.000 de lei, în timp ce în 2024 plătea 1.300 de lei – o creștere de 53%. Deși are opțiunea de a alege o poliță mai ieftină – de exemplu, o altă companie oferă același serviciu pentru 1.100 de lei, cu doar 5% mai scump decât în anul anterior – diferențele de preț reflectă deja un dezechilibru în piață.

Autoritățile pregătesc o analiză

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, a confirmat că instituția monitorizează situația și va publica în curând datele oficiale.

„Noi am apreciat că va exista o creștere în zona marjei de 5%. Am cerut ca la jumătatea lui august să avem niște date statistice clare.”, a declarat acesta.

TVA mai mare, tarife mai mari?

Pe lângă eliminarea plafonării, alți factori pot influența scumpirea RCA. Măsurile de austeritate anunțate de guvern, inclusiv posibila majorare a TVA, ar putea aduce noi valuri de scumpiri.

„Poate fi influențată ora de manoperă. În zona de reparații pot apărea ceva corecții. Dacă deviația este foarte mare față de tariful de referință, există alocarea pe clientul cu risc ridicat.”, a explicat Dorel Duţă, preşedinte al Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).

Această „alocare pe client cu risc ridicat” înseamnă că șoferii considerați mai riscanți de către asigurători pot fi redirecționați către oferte mai scumpe sau către Biroul Asigurătorilor Auto, care le poate furniza o poliță în condiții speciale.