Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Nu mai acceptăm mediocritatea în funcţii cheie”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Rogobete-isi-leaga-mandatul-de-o-promisiune-de-400-de-milioane-de-euro-Imi-dau-demisia-daca-acest-sistem-nu-se-face-.png)
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, trage un semnal de alarmă cu privire la starea sistemului medical din România și cere o reformă profundă, bazată pe adevăr, competență și responsabilitate.
„Reforma doare, deranjează, zguduie obişnuinţe vechi”
Oficialul susține că spitalele nu pot funcționa fără medici, dar nici medicii nu pot lucra într-un sistem care le frânge voința, iar mediocritatea în funcțiile-cheie nu mai poate fi tolerată.
”Dacă vrem cu adevărat să schimbăm un sistem care ştim că este greşit, trebuie să începem cu adevărul — clar, direct şi fără menajamente. Nu mai e timp pentru cosmetizări, tăceri comode sau promisiuni care nu schimbă nimic. Avem nevoie de curaj! Reforma doare, deranjează, zguduie obişnuinţe vechi, dar fără ea nu vom mişca nimic”, a scris, vineri, pe Facebook. Ministrul Sănătăţii.
Rogobete subliniază că sistemul medical nu înseamnă doar reguli și structuri, ci mai ales oameni — medici, manageri și cadre medicale care își fac meseria cu empatie și profesionalism, în ciuda resurselor limitate și a lipsei de sprijin.
”Sunt cadre medicale – şi nu numai – care îşi fac meseria cu responsabilitate şi empatie, chiar dacă au obosit, lipsesc resursele şi adesea nu sunt suficient sprijiniţi. Sunt oameni care rămân în ţară şi în sistem nu pentru că le e uşor, ci pentru că le pasă”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
”Avem nevoie şi de manageri competenţi”
Potrivit acestuia, însă, oricât de mare ar fi efortul celor care vor să facă diferenţa, ”nu pot repara singuri un sistem care are nevoie de reformă reală”.
”Avem nevoie şi de manageri competenţi, care să înţeleagă că spitalul nu este o funcţie, ci o responsabilitate. Nu mai putem accepta mediocritatea în funcţii-cheie. Excelenţa trebuie sprijinită! Rolul meu este să identific exemplele de bună practică şi să le transform în regulă, nu în excepţie”, a mai transmis Rogobete.
Ministrul Sănătăţii susţine că nu doreşte să-şi apere scaunul, ci să facă schimbări – ”pentru pacienţi, pentru cei care suferă, aşteaptă şi speră”.
Planuri pentru reducerea risipei în sănătate
Premierul Ilie Bolojan a afirmat, recent, că a doua direcţie importantă la care guvernanţii lucrează este reducerea risipei din sănătate.
El a precizat că a fost informat de ministrul Sănătăţii şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că mai este nevoie de 14 miliarde de lei pentru ca anul în domeniul sănătăţii să fie încheiat cu bine.
De asemenea, Bolojan a mai afirmat că, de la an la an, cheltuielile de personal sunt extinse, dar şi că există decontări fictive sau umflate în unităţile spitaliceşti. El a explicat că ponderea acestor cheltuieli era în urmă cu 10 ani de 11% şi acum au ajuns la 14-16%. Bolojan a mai adăugat că în sănătate cheltuielile de personal sunt extinse de la an la an, iar în unele unităţi spitaliceşti cheltuielile de personal depăşesc chiar 90% din buget.