Reorganizare la Guvern. Ce posturi se desfiinţează (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/guvernul-romaniei-ILUSTRATIE_SALA_MUNTENIA_GUVERN_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
Mihai Jurca, şeful Cancelariei primului-ministru, a anunţat vineri cum se va face reorganizarea Guvernului şi care sunt posturile ce se desfiinţează.
Posturi care se desfiinţează
Mihai Jurca a declarat că structura actuală a Cancelariei are 176 de posturi, dintre care 15 vacante. 99 sunt administrative, iar 77 sunt ale demnitarilor și personalului aferent.
Cancelaria include: 16 consilieri de stat, 5 secretari de stat, un aparat de 42 de consilieri, cabinetul premierului (8 posturi), cabinetul cancelarului (3 posturi), secretar general, mai multe direcții (protocol, comunicare, resurse) și compartimente specializate (juridic, securitate, audit).
Propunerea de reorganizare vizează reducerea numărului de consilieri de stat la 11, secretari de stat la 4, aparatul demnitarilor la 14 posturi. Totodată, se restructurează cabinetele premierului și cancelarului.
„Ce propunem prin reorganizare este următoarea formulă: reducerea numărului de consilieri de stat la 11, a secretarilor de stat la 4, iar aparatul demnitarilor va fi compus din 14 posturi. Aceasta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un singur consilier, nu doi, lucru care se aplică și în cabinetul prim-ministrului, care va fi redus la 5 posturi. Cabinetul meu va avea 2 posturi, în loc de 3, rămâne în continuare șeful de cabinet, secretarul general.
Direcția de protocol va deveni serviciu și va avea 12 posturi, Direcția de comunicare va deveni serviciu cu 18 posturi, iar Direcția de asigurare a resurselor (contabilitate, buget, achiziții) va avea 22 de posturi. O propunere nouă este înființarea unui departament pentru continuitate guvernamentală”, a declarat Jurca.
Se înfiinţează un departament nou
Şeful Cancelariei primului-ministru a vorbit şi despre dificultatea de a urmări activitatea anterioară a demnitarilor și a comitetelor guvernamentale. Soluţia propusă este înființarea unui Departament pentru Continuitate Guvernamentală, cu 7 posturi, care va urmări activitatea demnitarilor, va arhiva și documenta deciziile, va sprijini comitetele interministeriale și alte activități guvernamentale.
„Am constatat că este foarte dificil să asigurăm trasabilitatea și memoria instituțională, mai ales în privința temelor gestionate anterior de demnitari. Este ca în pilda meșterului Manole: de fiecare dată când cineva ajunge într-o funcție publică, trebuie să reconstruiască totul de la zero, consumând timp și resurse pentru a înțelege atât fluxul informațional, cât și conținutul acestuia. În plus, la nivel guvernamental funcționează numeroase comitete interministeriale sau mixte, care au nevoie de o evidență clară a deciziilor și informațiilor”, a mai spus Mihai Jurca.
De asemenea, Departamentul de reziliență și relațiile internaționale vor fi desființate, iar personalul va fi redistribuit.
Pe larg, despre reorganizarea Cancelariei primului-ministru, în documentul următor:
Reorganizare Cancelarie