Teleportarea cuantică a ajuns pe internet: începutul erei în care realitatea se transmite dincolo de materie

Publicat: 19 iul. 2025, 19:08, de Radu Caranfil, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Teleportarea cuantică a ajuns pe internet: începutul erei în care realitatea se transmite dincolo de materie
teleportare cuantică prin internet

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au reușit să trimită informație cuantică printr-o rețea de tip internet. Nu prin cablu obișnuit. Nu prin pachete de date. Ci prin teleportare. Cuantică. Reală. Da, suntem acolo.

Ce s-a întâmplat, pe scurt?

O echipă de cercetători de la Delft University of Technology din Țările de Jos a reușit ceea ce până acum părea material SF: teleportarea unui qubit (unitate de informație cuantică) între trei noduri de rețea, folosind entanglement cuantic (împerecherea misterioasă între particule), fără ca aceste particule să „călătorească” fizic.

Ce înseamnă asta? În loc să transmiți un mesaj prin fir, transmiți direct starea unei particule, care este copiată perfect în cealaltă parte, instantaneu și fără mijlocire clasică.

Practic, o particulă dintr-un laborator a fost „reprodusă” într-un altul, prin fenomenul de teleportare cuantică, făcând un pas uriaș spre internetul cuantic – o rețea de comunicații imposibil de interceptat, imposibil de falsificat și total diferită de tot ce știm azi.

Unde e bomba?

Este pentru prima oară când teleportarea cuantică e realizată între trei noduri interconectate într-o rețea funcțională, nu doar între două puncte izolate. Este echivalentul primei rețele de internet clasic, doar că la un alt nivel al realității.

Această „trimitere” s-a realizat între trei noduri – denumite Alice, Bob și Charlie – fiecare echipat cu un bit cuantic stocat în atomi de azot izolați în diamante, conectați prin cabluri optice de înaltă precizie. Charlie a generat perechi de particule împletite cuantic, Bob a primit și a păstrat una, apoi, printr-un proces delicat de măsurare și recalibrare, Alice a putut să trimită o stare cuantică direct la Bob, cu Charlie ca „intermediar cuantic”.

De ce e atât de important?

Teleportarea cuantică nu mută obiecte fizice, ci stări cuantice – adică esența unei particule, codul ei identitar, starea ei de a fi. Dacă materia ar fi o ființă, teleportarea cuantică ar fi transmisiunea sufletului dintr-un corp în altul, fără ca trupurile să se atingă vreodată.

Implicațiile sunt vaste:

  • Informația devine imposibil de interceptat. Orice încercare de spionaj „rupe” entanglementul și distruge mesajul.
  • Computerele cuantice se pot conecta în rețea, fără latență clasică, fără cabluri standard, fără vulnerabilități.
  • Datele nu mai circulă. Se regenerează. Trimiterea unui qubit înseamnă recrearea unei stări, nu copierea unui fișier.

Adio, internetul clasic?

Încă nu. Tehnologia e în faza incipientă, dar principiul e stabilit. Așa cum internetul a început în anii ’70 cu rețelele ARPANET și nimeni nu bănuia ce urmează, așa arată azi nașterea internetului cuantic: discretă, tehnică, dar absolut revoluționară.

În viitor, am putea avea:

  • Bănci de date cuantice, unde nimic nu poate fi furat.
  • Comunicare guvernamentală imposibil de spart, chiar și de inteligențele artificiale viitoare.
  • Rețele între orașe, apoi continente, pe care mesajele nu circulă, ci se manifestă.

Știință sau magie?

Ceea ce face teleportarea cuantică atât de stranie este că sfidează intuiția. Einstein numea entanglementul „acțiune fantomatică la distanță”. Particulele „simt” una ce face cealaltă, indiferent de distanță. Pare magie, dar e demonstrat. E repetabil. E fizică.

Astăzi, teleportarea s-a realizat pe distanțe mici – câțiva metri. Dar China a făcut deja teleportare cuantică pe 1.200 km, între un satelit și o stație terestră. Europa investește miliarde în infrastructura viitorului internet cuantic. Iar SUA accelerează dezvoltarea de noduri cuantice militare.

România, unde e?

Pe margine. Din păcate, țara noastră nu are un program de infrastructură cuantică activ. Nici centre de cercetare dedicate rețelelor cuantice, nici politici publice pe acest subiect.

Și totuși, oportunitatea e imensă. Cu o investiție minimă comparativ cu domeniile clasice, România ar putea susține cercetători tineri, doctoranzi, centre universitare care să dezvolte aplicații cuantice în domeniul securității, energiei, inteligenței artificiale.

Internetul clasic a prins România pe nepregătite în anii ’90. Internetul cuantic n-ar trebui să ne prindă în întuneric.

Ceva fundamental s-a schimbat

De acum înainte, știm sigur că teleportarea cuantică nu mai e un vis teoretic, ci o realitate tehnologică. Nu vom trimite oameni prin teleportare prea curând, dar vom trimite esență, informație, structură.

Trăim începutul unei noi epoci. O epocă în care nu doar comunicăm, ci simțim la distanță. O epocă în care materia e mai puțin importantă decât forma subtilă a informației.

Și poate, în curând, vom învăța că distanțele nu sunt spațiale, ci doar o limită a înțelegerii noastre. Pentru că, așa cum spune fizica cuantică, totul este deja conectat. Doar că noi abia începem să ascultăm.