„Bitcoin Jesus” dă în judecată statul spaniol pentru a evita extrădarea în SUA, unde e acuzat de evaziune de zeci de milioane
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Bitcoin-Jesus.webp)
Roger Ver, cunoscut în lumea criptomonedelor drept „Bitcoin Jesus”, încearcă să oprească extrădarea sa în Statele Unite, deschizând un proces împotriva Spaniei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acesta susține că predarea sa către autoritățile americane încalcă drepturile fundamentale, într-un dosar care ridică semne de întrebare privind tratamentul fiscal al criptomonedelor în justiția internațională.
„Bitcoin Jesus”, acuzat de evaziune de zeci de milioane
Ver este acuzat de autoritățile din SUA că a sustras peste 48 de milioane de dolari prin neplata unor taxe aferente tranzacționării unor active digitale în valoare de aproximativ 240 de milioane de dolari, notează publicaţia Puterea Financiară. A fost reținut anul acesta în Spania, pe insula Mallorca, însă ulterior a fost eliberat pe cauțiune. Potrivit apărării sale, decizia de extrădare luată de autoritățile spaniole nu respectă principiile unei proceduri corecte și reprezintă „o negare clară a dreptății”.
Plângerea adresată CEDO argumentează că Spania nu a luat în calcul contextul legislativ ambiguu în care s-ar fi produs presupusele infracțiuni. Avocatul spaniol al lui Ver, Jaime Campaner Muñoz, subliniază că legislația fiscală americană privind criptomonedele era insuficient de clară în perioada în care Ver a făcut tranzacțiile incriminate.
În centrul disputei juridice se află și o taxă impusă de IRS (fisc american) persoanelor care renunță la cetățenia americană, dacă acestea dețin active de peste 2 milioane de dolari. Ver, care a renunțat la cetățenia americană în 2014 și a devenit cetățean al statului St. Kitts and Nevis, susține prin avocații săi că această „exit tax” este vag formulată și chiar neconstituțională.
Apărarea insistă că Roger Ver a consultat experți fiscali înainte de a lua decizii și că nu există dovezi care să arate o intenție criminală din partea sa. În plus, acuză Departamentul de Justiție din SUA că a intervievat un avocat al lui Ver fără respectarea regulilor și a ignorat documente care l-ar fi putut exonera.
A încercat să obţină anularea extrădării
Procesul a ajuns și în sfera publică. Ver a încercat anul trecut să obțină anularea extrădării, iar odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, a apelat direct la fostul președinte american într-un mesaj video în care îi cerea ajutorul. „Ajută-mă să pun capăt acestei persecuții”, i-a transmis Ver, adăugând că vrea să se întoarcă acasă și să contribuie la agenda politică a lui Trump.
Răspunsul nu a întârziat. Elon Musk, activ pe platforma X (fostul Twitter), a comentat ironic situația: „Roger Ver a renunțat la cetățenia americană. Nu există grațiere pentru Ver. Calitatea de membru are privilegiile sale.”
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat că a primit plângerea, însă cazul este încă în analiză. Dacă va reuși să blocheze extrădarea, Ver ar putea crea un precedent important pentru alte dosare în care reglementările fiscale nu țin pasul cu evoluția pieței cripto.