Bogdan Ivan: Creșterea capacității de producție este cheia dezvoltării economice a României

Publicat: 19 iul. 2025, 07:28, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Bogdan Ivan: Creșterea capacității de producție este cheia dezvoltării economice a României
sursa foto: timponline.ro

România poate progresa economic doar prin investiții serioase în capacitățile de producție și printr-o mai bună organizare a aparatului de stat, este de părere ministrul Energiei, Bogdan Ivan. Într-o declarație făcută vineri, la Digi24, oficialul a subliniat că țara are nevoie de o direcție clară și de o eficientizare reală a instituțiilor pentru a deveni competitivă pe piața internațională.

Bogdan Ivan: „Putem să dezvoltăm economic România“

„Putem să dezvoltăm economic România doar dacă îi creştem capacităţile de producţie şi devenim competitivi pe piaţa internaţională. Iar acest lucru se poate face constant, atrăgând fonduri europene, bani de la Banca Europeană de Investiţii sau de la Banca Mondială”, a spus Ivan.

Ministrul a vorbit și despre nevoia de coerență politică, în special într-un moment în care reforma statului este tot mai cerută de societate. „Este esenţial este ca, la nivel politic, fiecare partid să-şi exprime clar poziţia: ce principii sunt nenegociabile, ce idei susţine, ce măsuri doreşte să promoveze şi să respecte în deciziile guvernamentale.”

În opinia lui Bogdan Ivan, este evident că există un consens în rândul partidelor pentru eficientizarea statului și reducerea risipei din sectorul public.

„E clar că există un consens politic pentru reforma unui aparat de stat care, din păcate, încă funcţionează pe o arhitectură învechită, chiar mai greoaie decât înainte de 1989”, a spus el.

Ministrul a dat ca exemplu două procese de reorganizare pe care le-a gestionat: unul la fostul Minister al Economiei, unde a condus șase luni, și unul la Ministerul Energiei, actualul său portofoliu.

„În fostul Minister al Economiei am demarat un proces de reorganizare, în urma căruia au fost tăiate mai multe posturi. Acum, la Ministerul Energiei, am preluat un proces aproape finalizat de reorganizare, prin care aproximativ 20% din posturi au fost tăiate, inclusiv cele neocupate”, spune Bogdan Ivan.

„Trebuie să păstrăm şi să remunerăm corect profesioniştii”

Reorganizarea a vizat și funcțiile de conducere.

„La nivel de conducere, reorganizarea a însemnat o reducere de circa 15% din funcţiile de conducere. Cred foarte mult că orice instituţie poate fi eficientizată şi că poate funcţiona la fel de bine cu mai puţini oameni, dar cu o condiţie esenţială. Nu putem să-i punem pe funcţionari în aceeaşi linie. Sunt foarte mulţi funcţionari extrem de competenţi, care duc proiecte importante pentru România şi sunt foarte slab plătiţi”, spune ministrul.

Un exemplu concret oferit de Ivan este departamentul juridic al Ministerului Energiei, unde doar trei persoane gestionează litigii care implică sume de peste 12-13 miliarde de euro.

„Uneori, se luptă în instanţă cu case de avocatură plătite cu zeci de milioane de euro. În aceste poziţii strategice, e nevoie să găsim oameni pe care să-i plătim foarte bine”, amai declarat Bogdan Ivan.

În final, ministrul a subliniat importanța unei analize serioase privind structura personalului din instituții.

„Acolo unde oamenii se calcă pe picioare şi posturile sunt suprapuse, este clar că putem reduce personal. Însă în zonele cheie, în toate instituţiile, trebuie să păstrăm şi să remunerăm corect profesioniştii”, a conchis acesta.