Din asasin, ghid turistic: cum și-a schimbat viața un mafiot italian

Publicat: 19 iul. 2025, 19:46, de Alice Călin, în Turism , ? cititori
Din asasin, ghid turistic: cum și-a schimbat viața un mafiot italian
Foto: Facebook - Giampaolo Manca / Mafiot devenit ghid turistic

La 70 de ani, Giampaolo Manca, fost mafiot și asasin plătit, s-a reinventat într-un mod cu totul neașteptat. În loc să fugă de trecut, l-a transformat într-o poveste cu morală, devenind un exemplu pentru cei care încă mai cred că oamenii se pot schimba. Astăzi, Giampaolo organizează tururi turistice prin Veneția, în care le arată vizitatorilor locurile unde a comis cele mai spectaculoase jafuri în tinerețe. Iar o parte din banii strânși din activitatea de ghid turistic îi donează către o asociație care sprijină copiii cu autism.

Ghid turistic cu un trecut periculos

Tururile lui Manca sunt, poate, cele mai neobișnuite din orașul de pe ape. Fostul mafiot duce turiștii în fața bisericii Sfinților Ioan și Paul și le povestește cum, în 1971, a furat de acolo o pictură de Bellini. S-a ascuns într-un cufăr, cu o zi înainte, și a reușit să scoată lucrarea din biserică fără să fie prins. Potrivit acestuia, lucrarea urma să fie vândută unui magnat englez pentru 300 de milioane de lire, chiar dacă valoarea reală era mult mai mare.

Pentru 20 de euro, participanții la tur pot asculta povești despre picturi furate, jafuri de bijuterii sau spargeri în biserici, toate însoțite de detalii savuroase chiar la fața locului.

„Am fost un nume mare pentru rău, acum încerc să fiu un nume mare pentru bine”, le spune celor care îl însoțesc, potrivit Antena 3 CNN.

Viața între închisoare, Veneția și regrete

După ce a devenit tată și a vrut să organizeze botezul fiului său, preotul l-a refuzat datorită reputației sale. Ca urmare, acesta a apelat la Patriarhul Veneției pentru a rezolva situația – acesta fiind nimeni altul decât viitorul Papa Ioan Paul I.

Giampaolo a petrecut 37 de ani în închisoare, dintre care 12 în izolare, după ce a asasinat două persoane în 1990. Acesta își amintește cu emoție cum îl privea pe fiul său dintr-o celulă, în timp ce copilul se juca în curtea grădiniței.

Astăzi, Manca scrie cărți, merge în școli să vorbească cu adolescenții și organizează tururi prin orașul care i-a marcat viața. Nu vorbește despre asasinatele comise, dar nu își ascunde nici greșelile.

„Nu vreau să-i învăț pe copii să fie mafioți. Vreau să le spun doar atât: nu fiți ca mine.”