Ghidul bacșișului în Europa: Cât să lași în fiecare țară, ca să nu pari nepoliticos (sau prea generos)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Waitress-receiving-tip-from-customer-at-restaurant-tipping-1200x853-1.jpg)
Când pleci în vacanță, ar trebui să te documentezi întotdeauna cât bacșiș este obișnuit să lași într-o anumită țară. Publicația britanică The Times face o trecere în revistă despre cât bacșiș este obișnuit să se lase în câteva dintre cele mai populare țări turistice din Europa, în funcție de tipul de unitate și de tipul de serviciu.
În unele locuri este obligatoriu să plătim bacșiș și astfel, crește semnificativ bugetul vacanței, în timp ce în altele bacșișul poate fi perceput ca o insultă, dacă ne gândim să îl lăsăm, scrie publicația britanică The Times.
1. Marea Britanie
În timpul pandemiei de Covid, tendința americană de „tipping creep” – „obligația” de a da bacșiș angajaților dintr-o gamă din ce în ce mai largă de sectoare de servicii – a devenit răspândită în „cețoasa” Albion.
Cu ajutorul codurilor QR și al dispozitivelor de plată contactless, oamenii au început din ce în ce mai mult să dea „bacșișuri din milă” barmanilor, taximetriștilor și curierilor, sumele reprezentând până la 20% din costul serviciului. Experții avertizează că turiștii nu sunt obligați să exagereze – un bacșiș de 10-15% va fi suficient, și nu peste tot.
- Cafea – nimic pentru băuturile la pachet sau până la 15% reducere dacă stai în restaurant.
- Mâncarea este la discreția clientului dacă nota de plată menționează „serviciu inclus”, 10-15% dacă nu.
- Servicii de ghid – opționale, dacă v-a plăcut foarte mult turul, puteți lăsa 5 lire sterline pentru o jumătate de zi și 10 lire sterline pentru o zi întreagă.
- În hoteluri – nu este perceput pe nota de plată, dar pentru servicii bune puteți lăsa aproximativ 3 lire sterline pe zi, puse într-un plic clar marcat „Curățenie în cameră”.
2. Franța
Restaurantele locale includ prin lege o taxă de 15% în nota de plată, iar chelnerii sunt plătiți cu un salariu decent, așa că bacșișul nu este obligatoriu. Cu toate acestea, un mic compliment pentru un serviciu bun – de obicei rotunjirea notei de plată la cel mai apropiat zerou (de exemplu, la un cost de 7 euro, lăsați 10 euro) – nu este ceva neobișnuit.
- Cafea – nimic la tejghea sau la pachet, rotunjiți la cel mai apropiat zerou dacă o consumați în local.
- La mâncare, bacșișul este inclus în nota de plată, dar stimulente suplimentare sunt binevenite pentru un serviciu bun.
- Serviciile de ghid costă între 2 și 5 euro pentru o zi întreagă de lucru.
- În hoteluri – personalul hotelier din Franța primește de obicei un salariu decent cu extraopțiuni, dar puteți lăsa între 2 și 4 euro pe noapte cu o notă de plată.
3. Spania
Unele restaurante din Spania includ o taxă de 10%, cunoscută sub numele de servicio incluido, în nota de plată, dar acest lucru nu este universal. După cum notează Kirker Holidays, deoarece ospitalitatea și serviciile sunt „profesii respectate și bine plătite” în Spania, turiștii sunt mai puțin predispuși să plătească în plus. O sumă generală de 5 până la 10% din nota de plată este acceptabilă și este recomandabil să se dea bacșiș în numerar, deoarece terminalele de plată permit rareori bacșișul.
- Cafea– nimic pentru băuturile la pachet, 10% dacă stai în local.
- Mâncare– bacșișurile nu sunt obligatorii dacă nota de plată spune „servicio incluido”, dacă nu scrie așa, se obișnuiește să se lase aproximativ 5-10% din sumă.
- Serviciile de ghid costă între 5 și 10 euro pentru o jumătate de zi de lucru.
- În hoteluri – nu este nevoie să dați bacșiș, dar puteți lăsa între 1 și 4 euro pentru fiecare noapte de ședere, cu un bilet.
4. Italia
- Cafea – nimic pentru băuturile la pachet, rest sau 10% dacă stai în local.
- Mâncare – bacșișul a fost inclus în nota de plată dacă apare mențiunea „servizio incluso”, ceea ce înseamnă că s-a adăugat deja o taxă de 10%. Dacă nu este așa, puteți lăsa aproximativ 10%.
- Servicii de ghid – de la 15 la 20 de euro pentru un tur de jumătate de zi pentru un cuplu/familie și de la 20 la 40 de euro pentru o zi întreagă.
- În hoteluri – de la 1 la 4 euro pentru fiecare noapte de sejur.
5. Grecia
Bacșișul nu este o tradiție puternică aici, localnicii oferindu-l doar în sume mici. Cultura bacșișului este mai înrădăcinată pe insulele cu un aflux mare de turiști, cum ar fi Mykonos, Creta și Santorini. Acolo, rotunjirea plății la cea mai apropiată sumă de 5 sau 10 euro pentru un serviciu bun este norma.
- Cafea – până la 10% dacă stați în local.
- Mâncare – aproximativ 10%, cu excepția cazului în care se specifică altfel pe factură.
- Servicii de ghid – de la 20 la 40 de euro pentru tururi de grup și private.
- În hoteluri – între 1 și 2 euro pentru fiecare noapte de cazare.
6. Germania
La fel ca Regatul Unit, Germania a trecut în mare parte la plățile cu cardul de la începutul pandemiei de Covid, spune Vishal Vora, un academician britanic stabilit la Berlin. De asemenea, a trecut de la o „cultură a rotunjirii” de a da bacșiș Trinkgeld în mărunțiș, la cititoare de carduri care oferă suprataxe de până la 20% în baruri, restaurante și rulote cu mâncare. Restaurantele informale au adesea o pușculiță Sparschwein pe tejghea, unde poți pune câteva monede, dacă dorești.
- Cafea – 10 până la 20%.
- Mâncare – adăugarea a 10% la plățile cu cardul a devenit noua normă, dar nu este obligatorie.
- Servicii de ghid – între 5 și 10 euro de persoană pentru „tururi gratuite” (o tendință în care tinerii localnici te scot într-un tur al orașului lor în schimbul unui bacșiș).
- În hoteluri – între 2 și 5 euro pentru fiecare noapte de cazare.
7. Croația
Audley Travel descrie cultura bacșișului croat ca fiind „casual”: aproximativ 10% în restaurante, cafenele și aproximativ 5 euro la portari arată că ești un oaspete bun. Ghidul din Dubrovnik, Sandra Milovčević, spune: „Dacă îți place, lasă un bacșiș și vei primi un zâmbet croat. Dacă nu, nu-l lăsa.”
- Cafea – rotunjirea la cel mai apropiat zerou va fi suficientă.
- Mâncare – un bacșiș de 10% este considerată un semn de apreciere, dar nu este așteptat.
- Servicii de ghid – un ghid privat poate primi bacșiș între 15 și 20 de euro pentru un tur de jumătate de zi și între 20 și 25 de euro pentru un tur de o zi întreagă, pentru tururi de grup generale, în jur de 5 euro de persoană este suficient.
- În hoteluri – între 2 și 4 euro pentru fiecare noapte de cazare.
8. Turcia
O taxă de serviciu (servis) de aproximativ 15% este adesea inclusă în facturile hotelurilor și restaurantelor, deși facturile pot fi dificil de descifrat și taxa nu este obligatorie. Kuver este o taxă care se referă de obicei la pâine, măsline, sosuri sau apă care sunt aduse la mesă fără o comandă (din partea casei). Dacă aveți dubii, cereți nota de plată. Se obișnuiește să se dea bacșiș coaforilor și chelnerilor de 10-15%, iar tarifele de taxi ar trebui rotunjite în sus. Când vizitați un hamam, Intrepid Travel recomandă ca se obișnuiește să se dea bacșiș personalului de aproximativ 15%. Cel mai bine este să se dea bacșiș în numerar.
- Cafea – rotunjiți nota de plată dacă vă aflați într-un local.
- Mâncare – dacă nota de plată nu include o taxă de serviciu, atunci 10% este de obicei suficient.
- Servicii de ghid – de la 50 la 100 de lire (de la 1,5 la 3 euro) de persoană pe zi.
- În hoteluri , un bacșiș de 5 până la 10 lire este binevenit, dar nu este așteptat.
Urmează regula celor „10%” — sau întreabă
În general, regula nescrisă a bacșișului în Europa este între 5 și 15%, cu variații în funcție de cultură și tipul de serviciu. Dacă nu ești sigur, caută mențiunea „serviciu inclus” pe notă sau întreabă personalul discret. În multe cazuri, gestul contează mai mult decât suma.
📌 Sfaturi de călătorie: Ține mereu bancnote și monede mici la tine. În unele țări, bacșișul digital este complicat sau imposibil.
💡 Pro tips: Lasă bacșiș în avans livratorilor – vei primi mâncarea caldă și primul zâmbet din tură!