Undă verde pentru Autostrada A8. Intră în execuție: 24 km aprobați

Publicat: 21 iul. 2025, 17:10, de Corina Oprea, în Transporturi , ? cititori
Undă verde pentru Autostrada A8. Intră în execuție: 24 km aprobați

Lucrările la secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului a Autostrăzii Unirii A8 pot începe oficial, după ce Ministerul Transporturilor a emis ultima autorizație de construire necesară. Cu toate acestea, constructorul turc Nurol a fost criticat dur de CNAIR pentru modul în care gestionează proiectul.

Autostrada Unirii A8 face un nou pas: 24,4 km autorizați, lucrări de peste 760 milioane lei

Ministerul Transporturilor a semnat „Autorizația nr. 63” pentru secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, inclusiv conexiunea cu A3, permițând astfel începerea efectivă a lucrărilor pentru un tronson de 22 km de autostradă și 2,4 km de drum de legătură. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, care a subliniat importanța momentului:

„Am dat undă verde pentru un nou tronson al Autostrăzii A8! (…) Această autorizaţie este esenţială! Fără ea, lucrările nu pot începe”, a spus ministrul.

Secțiunea va traversa județul Mureș, cu lucrări pe teritoriul a șase localități, iar valoarea lucrărilor este estimată la peste 760 milioane lei, cu un termen de execuție de 17 luni.

Proiectul, finanțat prin PNRR, include zeci de structuri și un centru de control

Contractul pentru lotul I din A8 a fost semnat în februarie 2024 cu firma turcă Nurol, pentru 2,5 miliarde lei (TVA inclus), cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe cei 24,4 kilometri ai acestui tronson vor fi construite:

  • 1 drum de legătură cu A3 (2,4 km),
  • 3 noduri rutiere: unul spre A3 și Târgu Mureș, unul spre DN13 și altul spre DJ151D,
  • 30 de poduri și pasaje,
  • 2 ecoducte,
  • un Centru de Întreținere și Control (CIC),
  • 2 parcări,
  • un pasaj de 256 metri.

Critici dure din partea CNAIR: „management defectuos” și „documentații incomplete”

În ciuda avansului administrativ, CNAIR a criticat dur constructorul turc, acuzând întârzieri și probleme de calitate în predarea documentațiilor tehnice. Potrivit unui răspuns oficial pentru Economedia:

„Antreprenorul a manifestat un management defectuos în derularea contractului, incapacitatea acestuia de a înţelege modul cum trebuie abordat fiecare subiect în parte, acesta având o abordare superficială în predarea documentaţiilor tehnice”, a transmis CNAIR.

Reprezentanții companiei de drumuri au explicat că documentațiile PAC/PTE/DTAC au fost transmise incomplete, necorelate între ele și depuse de mai multe ori, necesitând observații repetate din partea supervizorilor.

„Au fost necesare mai multe ședințe tehnice de lucru pe același subiect pentru ca antreprenorul să înțeleagă”, se mai arată în răspunsul oficial.

Autostrada A8 este considerată un proiect strategic, menit să lege Moldova de Transilvania. În ciuda promisiunilor politice repetate, avansul concret a fost lent, iar această autorizație reprezintă unul dintre cele mai importante progrese de până acum. Ministrul Ciprian Șerban a reafirmat angajamentul Guvernului:

„Autostrada A8 va lega Moldova de Transilvania, un vis așteptat de zeci de ani. Azi facem un pas important în realizarea acestui obiectiv. (…) Semnătura de azi înseamnă că nu mai vorbim doar de promisiuni, ci de muncă pe teren.”