Veşti proaste pentru primari: 35% din proiectele Programului „Anghel Saligny“ ar urma să continue

Publicat: 22 iul. 2025, 08:15, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Veşti proaste pentru primari: 35% din proiectele Programului „Anghel Saligny“ ar urma să continue
sursa foto: Facebook/Print Smart Botosani

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că, din cauza constrângerilor bugetare, doar 35% din proiectele finanțate prin Programul „Anghel Saligny” vor continua, fiind prioritizate cele aflate în stadii avansate de execuție.

Investiţiile prin Programul „Anghel Saligny”, prioritizate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, luni seară, că doar 35% dintre proiectele derulate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vor mai primi finanțare în perioada următoare, restul urmând să fie amânate sau puse în conservare, din lipsă de fonduri.

„Nu este pentru mine nicio plăcere să iau astfel de decizii, dar nu există alte soluții. Situația în care se află România ne obligă să luăm măsuri dure, dar necesare. În primele șase luni ale anului am cheltuit mai mult decât am încasat, iar banii alocați acestor investiții sunt aproape consumați”, a explicat Bolojan, la B1TV.

Premierul a precizat că vor fi continuate doar proiectele aflate într-un stadiu avansat de execuție, în special cele care sunt finalizate în proporție de 80% sau mai mult.

„Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, ar însemna că 35% din proiectele pe «Anghel Saligny» ar urma să continue”, a afirmat el.

Conform lui Bolojan, Guvernul a acționat în baza legii, notificând autoritățile locale și constructorii să ia măsuri pentru conservarea lucrărilor acolo unde nu mai există surse de finanțare. În același timp, o analiză realizată împreună cu Ministerul Dezvoltării vizează identificarea unor sume rămase disponibile în interiorul ministerului, pentru a sprijini măcar proiectele prioritare.

„Vom eșalona proiectele începute“

În lunile următoare, Guvernul urmează să decidă, împreună cu partenerii din coaliție, criteriile după care vor fi alese proiectele care vor continua. Acestea vor ține cont de tipul investiției, stadiul execuției și capacitatea de cofinanțare a autorităților locale.

„Orice variantă care afectează deficitul nu este sustenabilă. Vom eșalona proiectele începute, dar cu siguranță nu cu o sumă foarte mare anul viitor, pentru că trebuie închise finanțările din PNRR”, a adăugat premierul.

Bolojan a promis că, după 2026, odată cu închiderea marilor programe europene, bugetul pentru proiectele de tip „Anghel Saligny” ar putea fi din nou majorat.

„Știu cât de importante sunt aceste investiții pentru comunitățile locale. Vorbim despre drumuri asfaltate, rețele de apă și canalizare, lucruri concrete care schimbă viața oamenilor”, a încheiat el.